"Палестина стала державою-спостерігачем в ООН"

30 листопада 2012

МРІЯ ЗДІЙСНИЛАСЯ. 29 листопада, у 65-ту річницю ухвалення резолюції ООН про створення єврейської держави, Генеральна Асамблея проголосувала резолюцію, що передбачає надання Палестині статусу держави-спостерігача, не члена ООН.

Рішення про це підтримали 138 держав, девэять проголосували «протии», 41 країна – утрималась.

Перед голосуванням до Генасамблеї звернувся керівник Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас, який ще раз обґрунтував право палестинського народу на власну державу.

«Ми прибули сюди не для того, щоб заперечити існування Держави Ізраїль, а закликати до якнайшвидшого створення Держави Палестина. Ми запитуємо сьогодні у світу думку: «Чи ми зайві люди у регіоні?», – заявив Махмуд Аббас.

«За»надання Палестині статусу держави-спостерігача проголосували, зокрема, Франція, Швейцарія, Росія, Китай, Японія, Індія.

Найжорсткіші противники резолюції – Ізраїль та США. ЗМІ зазначають, що після підвищення статусу Палестини в ООН Вашингтон і Тель-Авів можуть відмовити у фінансовій підтримці палестинцям, а також будь-якій агенції ООН, до якої зможе приєднатися автономія.

США є найбільшим донором палестинських територій. Раніше американський Конгрес вже заблокував виділення автономії 200 млн доларів.

 Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua