"Палітра дискусій та пошуків"

17 червня 2016

Днями в Центральному будинку художника стартував Всеукраїнський проект «Живопис-2016»,  організований Дирекцією виставок НСХУ та Міністерством культури України. Це вже шоста мистецька акція, яка представляє глядачеві твори сучасного українського малярства за останні три роки.

Трієнале покликане відобразити максимально об’єктивну картину стану справ у мистецтві живопису, уникаючи штучних обмежень чи кураторських уподобань. Бачимо твори, виконані знаковими фігурами у сучасному українському мистецтві. А саме це кияни Віктор Сидоренко, Михайло Гуйда, Анатолій Криволап, Олександр Дубовик, Петро Лебединець, Владислав Шерешевський, харків’яни Віктор Погорєлов, Юрій Вінтаєв, Віктор Ковтун, одесити Анатолій Горбенко, Сергій Савченко, Володимир Кабаченко та донеччанин Петро Антип.

Оскільки експозиція репрезентує палітру сучасного українського живопису, то організатори впевнені, що вона стане майданчиком для полеміки, порівнянь, відкриттів та перспективних плідних висновків, адже подискутувати є навколо чого. Експозиція, яка налічує майже 200  творів, переконує, що митці виявляють особистісний підхід у розкритті творчих задумів.  Дехто відтворює власні враження на полотні та філософські роздуми спокійно, інші — експресивно й темпераментно. Одні залишаються відданими традиційним мотивам та засобам образотворчості, інші втілюють новаторські ідеї.

Цьогоріч дипломом першого ступеня нагороджено Миколу Журавля за твір «Хмара над полем». Член журі народний художник України Василь Гурін пояснює вибір:  «Талановита, відома людина. Микола закінчив кримське художнє училище, потім — Київський художній інститут. Ще студентом вивчив, що таке пластика, лінія, і почав працювати не фотореалізмом, а символами в мистецтві. Його творчість пов’язана з формами — писаними, наклеєними. Є ритм — кругла форма чергується із площиною, що емоційно діє на глядача. Він молодий, але вже значущий і заслуговує на симпатію.

Чим нинішня трієнале відрізняється від інших? На виставці дуже багато самостійних поглядів. Бере участь багато знаних митців, які на такі виставки вже майже не дають роботи.  Але молодь, яка навчається і закінчила навчання, навпаки,  прагне показати себе, і ми даємо змогу виступити, бо це сприяє швидшому вступу до спілки художників».

Організатори сподіваються, що актуальність проекту та ексклюзивність експозиції викличе інтерес мистецької громадськості. А оглянути  її  можна до 30 червня. 

Світлана СОКОЛОВА
 для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua