"Пам’ятний знак на честь Йосипа Сліпого"

Микола ШОТ
29 грудня 2012

ВШАНУВАННЯ. Нинішній рік на Тернопіллі оголошено Роком Патріарха, кардинала Йосипа Сліпого, який 120 років тому прийшов у земне життя в селі Заздрість, що тепер у Теребовлянському районі. З нагоди ювілею у краї впродовж року відбуваються найрізноманітніші заходи.

Днями ж в обласному центрі поблизу міської ради на будинку, де розташовується фундація «Справа Патріарха Йосипа», урочисто відкрили  та освятили пам’ятний знак (автор і скульптор Дмитро Пилип’як). За формою він нагадує кардинальський капелюх, що символізує прочанина, який пройшов складний життєвий шлях та віддано служив Богові й рідному народові.

Ця характеристика стосується і Йосипа Сліпого. Бо, як зазначив архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк, Патріарх є мучеником, адже 18 років перебував на сибірських каторгах і в тюрмах, після звільнення з яких встиг ще багато добра зробити у світі, зокрема спорудити собор св. Софії, звести університет і стадіон.

Меценатом відкриття пам’ятного знака з нагоди 120-річчя від дня народження Патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого став міський голова Сергій Надал. Він зазначив, що для сучасників важливі твори Патріарха, праці, вчення, які донині ще не цілком вивчені, але мають багато паралелей із сьогоденням.    



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua