"Панель управління автомобіля встановлять на лобовому склі "

22 травня 2012

ЗОЛОТИЙ ДИСПЛЕЙ. Кермvвання автомобілем вимагає більше, аніж просте спостереження за рухом на дорозі. Панель управління містить усю важливу інформацію про транспортний засіб, але дивитись на неї – це відволікає увагу і забирає час, іноді – дорогоцінний, у випадку небезпечних ситуацій.

Останнім часом зявилася можливість уникнути цього – завдяки світлодіодам, що живляться за допомогою прозорих дротів. У науково-дослідному інституті «Фіат» в Турині (Італія) Віто Ламбертіні розробляє такі прозорі екрани.

Вчені-учасники Європейського дослідного проекту «Multiflexioxides» розробили дисплей, який працює без підсвічування. Його перевага: він – значно тонший і легший, аніж звичні дисплеї. Використовуючи маленькі скляні панелі з прозорою підкладкою з оксидів нано-розміру, вчені розробили основу для прозорих дисплеїв.

Для підвищення провідності матеріалу вони покривають його тонким шаром золота. Цю технологію називають мікро літографією.

Молекули золота наносять на оброблену поверхню скляної панелі у вигляді малюнка з дуже тонких смуг. Ультрафіолетове проміння руйнує золотий шар, і на склі залишаються лише майже невидимі смуги. Світлодіоди встановлюють по краях золотих смуг. Тепер вони живляться завдяки ультратонким золотим дротам. Вчені в Італії дослідили цю технологію як на склі, так і на гнучких пластикових підкладках.

Таким чином, інженери наблизились на крок до того моменту, коли панель управління в автомобілі розташовуватиметься просто на лобовому склі. Такий от прозорий дисплей означатиме не лише революцію в дизайні, але й позитивно впливатиме на безпеку на дорогах.

Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua