"Паперові кораблики і експромти в зоопарку"

Олена ІВАШКО
29 липня 2011

ПОДІЯ

В Миколаєві відбувся перший відкритий Всеукраїнський фестиваль поезії «Ватерлінія-2011»

Його двадцятьох учасників організатори заходу відібрали аж із 184 претендентів, які надіслали поетичні заявки з усієї України. А до журі потрапили знані в нашій країні та за її межами поети — лауреати Шевченківської премії Дмитро Кремінь (Миколаїв) та Анатолій Кічинський (Херсон), лауреати премії ім.Ушакова Володимир Пучков (Миколаїв), кияни Наталія Бельченко, Олександр Чернов, Володимир Гутковський, харків’янин Євген Майстер і миколаївець Олексій Торхов.

Про початок фестивалю у міській бібліотеці ім. Кропивницького сповістив звук корабельної ринди: все ж таки назва фестивалю морська. І почалося змагання: поети читали конкурсні вірші, їхні шанувальники обирали переможця призу глядацьких симпатій, а журі виставляло бали. Хтось використовував класичні прийоми, дехто ігнорував поетичні умовності, але загальне враження — наша земля на таланти багата. Особливо порадувало епатажне й зухвале молоде покоління.

Наступне завдання, хоч його й не оцінювало журі, було не менш цікавим. Конкурсанти мали виготовити з паперу кораблик, придумати йому оригінальну назву і запустити в річку. У плавання вирушили  «Риндець», «Потопельник», «Риба», «Бульвінкль», «ДаЗдраНік»... На поетичному ринзі музично-літературного вечора в Літньому саду Миколаївського художнього російського академічного драматичного театру Марина Матвєєва (Сімферополь) перемогла Віталія Ковальчука (Харків).

А ще був конкурс поетичних експромтів у місцевому зоопарку, де головний приз — великий іграшковий бегемот з намальованою на ньому ватерлінією — дістався Сергію Кулікову з Дніпропетровська.

Підбили підсумки в Музеї суднобудування та флоту. Перше місце журі присудило львів’янці Ларисі Радченко, на другому і третьому — миколаївська поетеса Надія Агафонова та 19-річний Мирослав Лаюк з Києва. Приз глядацьких симпатій дістався миколаївцю Олегу Духовному. Всі конкурсні вірші увійшли до збірки «Ватерлінія», буквально напередодні фестивалю видрукуваної у видавництві «Можливості Кіммерії» і подарованої конкурсантам.

— Нам було важко розподіляти місця, — зазначає голова оргкомітету та журі фестивалю Володимир Пучков. — Поети дуже різні, але всі яскраві, їхній високий рівень майже однаковий.

Завершила фестиваль незабутня для його учасників поїздка до стародавньої Ольвії, в гості до художників Тетяни і Володимира Бахтових. У селі Парутино, на території якого розташований історико-археологічний заповідник «Ольвія», поетичний десант відкрив пам’ятний знак на честь Геродота. І знову було дружнє спілкування, багато віршів і побажання обов’язково продовжити традицію таких фестивалів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua