" Паперових акцій меншає"

Вікторія БОРИСОВА
3 квiтня 2012

ФОНДОВИЙ РИНОК. Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) відзначає позитивну динаміку переведення акцій у бездокументарну форму. Так, на початок 2012 року понад 5,2 тис. акціонерних товариств (АТ) пройшли процедуру дематеріалізації (переведення акцій із документарної форми існування в бездокументарну). Це майже 31% від товариств з діючими випусками акцій. Про це повідомляє прес-служба НКЦПФР, констатуючи позитивну динаміку процесу дематеріалізації.

За словами директора департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР Алли Папаіки, це непоганий показник, адже на початку 2011 року кількість товариств, що перевели свої акції у бездокументарну форму існування, становила приблизно 2 тис. компаній. Нинішній показник демонструє зростання більше, ніж удвічі.

На сьогодні кількість акціонерних товариств, випуски акцій яких залишилися у документарній формі існування, становлять 51% від загальної кількості товариств із діючими випусками акцій (8 634 АТ). Майже 18% «акціонерок» не потребують дематеріалізації, бо емітували свої акції у бездокументарній формі.

У разі виявлення товариств, що не здійснили переведення акцій у бездокументарну форму існування, НКЦПФР надаватиме підприємству шість місяців на усунення порушень. При невиконанні обов’язкової вимоги переведення акцій у бездокументарну форму існування згідно із Законом «Про акціонерні товариства», до акціонерного товариства застосовуватимуться санкції — від грошових штрафів до зупинення обігу акцій. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua