"Парад весняних кольорів"

7 травня 2011

ВИСТАВКА

На Співочому полі посадили 200 000 квітів

 

На Співочому полі (Печерський ландшафтний парк) працює виставка ранньовесняних квітів. Цінителі квіткової краси можуть насолоджуватися нею ще з 29 квітня, коли експозиція розпочала свою роботу. Триватиме захід до 15 травня.

Краси багато не буває

Цього року Співоче поле засяяло 200 тисячами тюльпанів, гіацинтів, ірисів, нарцисів і крокусів. Уся ця краса розташувалась на території понад дві тисячі гектарів Печерського ландшафтного парку.

Перед входом на виставку в день її відкриття гостей зустрічав оркестр. І хоча ще не всі квіти на клумбах повністю розцвіли, проте подивитись тут є на що. Особливо потішила цьогорічна експозиція цінителів тюльпанів, яких тут було чи не найбільше.

- Ми не були в Голландії, але я впевнена, що наші фахівці висадили експозицію, яка нічим не поступається всесвітньо відомій, - говорить пенсіонерка Василина Потрова. - Я надзвичайно люблю тюльпани. А тут їх настільки багато, що аж очі розбігаються, деякі сорти я не бачила навіть у Ботанічному саду.

До нашої розмови з Василиною Олександрівною приєдналась фахівець з ландшафтного дизайну комунального об'єднання "Київзеленбуд" Тетяна Жук і розповіла, що цього разу було висаджено справді дуже рідкісні квіти. Однією з таких рослин є тюльпан "Тарда".

- Стебло цієї квітки заввишки 15 см, і ще він викидає п'ять пуп'янків, - зазначає фахівець. - Важко знайти на вітчизняних базарах і тюльпани, які квітнуть темно-бордовим та синім кольорами. Хоча як такої моди на кольори квітів немає, вони всі яскраві й красиві. А от щодо висоти рослин, нині актуальні низькорослі квіти.

Поки фахівець розповідала про цьогорічні тенденції, маленькі відвідувачі виставки намагались уважно розгледіти й понюхати чи не кожну квіточку. А також порахувати кількість пелюсток у тюльпана, чия квітка схожа на троянду.

Актуальна геометрія

У цьому році на виставці не було таких звичних відвідувачам квіткових лебедів чи будинків. Квіткові дизайнери запропонували зобразити просторові геометричні фігури. З ними погодилися фахівці з озеленення ще восени, коли й було посаджено більшість квітів. Щоправда, вони трохи хвилювалися з приводу того, що квіти можуть загинути: на цих схилах взимку кияни полюбляють кататися на лижах, тож могли пошкодити рослини. Проте їхні переживання виявились марними і більшість "озимих" попри все вижила.

- Ми прагнули, аби виставка була якомога ошатніша, - додає генеральний директор комунального об'єднання "Київзеленбуд" Микола Назаренко. - Тюльпани поступово розцвітатимуть, і тривалий час багато киян і гостей нашого міста можуть прийти і помилуватись красою. Взагалі ми б хотіли, щоб виставка діяла цілий рік. Хоча, звісно, головною експозицією буде та, яка відкриватиметься до Дня Незалежності.

Поки Микола Назаренко розповідав про виставку, кількість її відвідувачів значно збільшилась. Щоправда, дехто із гостей не втримався і запитав гендиректора, чому в цьому році вхід платний. Виявляється, підприємство витратило чимало коштів на організацію цієї краси, тому така символічна плата як 10 грн для дорослих, а для дітей 5 грн - відчутно не вдарить по гаманцю українців. Проте пенсіонерка Тамара Антонівна впевнена, що такі експозиції не повинні бути платними.

- Я відвідую подібні заходи скільки себе пам'ятаю, і мені неприємно, що віднедавна за перегляд експозиції треба платити гроші, - переконує літня жінка. - Ще з часів, коли виставка була на Володимирській гірці, вона була безкоштовною.

 ЕКСКУРС В ІСТОРІЮ

Цікаво, що 56 років тому оформлення виставки квітів було вертикальним. У ті часи фахівці прикрашали гвоздикою різних кольорів машини й провозили яскраві композиції Хрещатиком та іншими центральними вулицями столиці. А вже з початку 1970-х років виставка передислокувалась на Паркову алею, де майстри квіткового мистецтва створювали композиції з елементами національної й радянської символіки. Проте на цьому місці виставка довго не протрималась, і вже в 1973 році вона зустрічала гостей на території Хрещатого парку, де зараз розташований Музей води. А ще через три роки знову змінила "прописку" і переїхала на Володимирську гірку. З Володимирської гірки виставка остаточно перемістилася на схили Дніпра, до Музею Великої Вітчизняної війни, по завершенню його будівництва і після того, як його територія була приведена до ладу. З 1985 року кожне районне підприємство "Київзеленбуду" почало створювати свої композиції на території Печерського ландшафтного парку.

Ірина ПОЛІЩУК



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua