"Патріоти повертають забуті імена вояків УНР"

Микола ШОТ
12 лютого 2013

УВІЧНЕННЯ. У Тернополі урочисто відкрили меморіальну дошку 12 воїнам УНР на вхідній брамі тутешнього Микулинецького цвинтаря. Всі загиблі були учасниками двох Зимових походів військ Української Народної Республіки. Відомо, що у грудні 1919 року уряд УНР вирішив зліквідувати регулярний фронт і водночас зберегти на українських теренах боєздатні частини, спрямувавши їх у ворожий тил для ведення партизанської боротьби. Понад 10 тисяч осіб взяло участь у цій військовій операції. Їх називали «богами війни», вони йшли через криваві бої, смерті, тиф та інші хвороби, йшли, по суті, в нікуди. Таким видався Перший зимовий похід, який тривав до травня 1920 року. Тилом тоді випало слугувати зокрема й Тернополю. Киянин, генерал-хорунжий Євген Мишковський прийняв свій останній бій під Чорним Островом (нині — Хмельниччина). Поховали його на Микулинецькому цвинтарі. Спочили тут навічно також генерал-поручик Павло Кудрявцев, підполковник Андрій Клим, уродженець села Шили на Тернопіллі, підполковник, інженер Валентин Стельмахович, який походив з-під білоруського Вітебська, козак Петро Каспаренко, лікарі Володимир Байда та Ілія Зінголь, медсестра Олена Зенайда, інші. 

Микулинецький цивільний цвинтар унікальний також тим, що тут похоронений лицар найвищої нагороди — ордена «Залізного хреста». Такої відзнаки удостоїлися деякі учасники Першого зимового походу армії УНР. Серед них — уродженець села Тикмен у Латвії 22-річний Іван Мельдер. Такого факту, напевно, годі в Україні шукати, припускає Павло Подобєд — координатор благодійної ініціативи «Героїка». Власне, з ініціативи цієї патріотичної структури в Тернополі і відкрили цю меморіальну дошку. Матеріали про полеглих представники «Героїки» збирали в державних архівах. Сумно, але нині на Микулинецькому цвинтарі віднайшли лише дві могили: генерал-хорунжого Євгена Мишковського й підполковника Андрія Клима. Інші захоронення в часи радянської влади сплюндрували.

Дошка на брамі Микулинецького цвинтаря стала вже двадцятим пам’ятним знаком, який «Героїка» відкрила на Тернопіллі, Прикарпатті, Київщині, Черкащині, в інших областях та у столиці. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua