"Пенсії переглянуть тим, хто має великий стаж, але отримував малу зарплату"

15 листопада 2017

В Україні розроблять механізм для підвищення пенсій людям, які мають великий трудовий стаж, але отримували низькі зарплати через економічну ситуацію в колишньому СРСР.

«Уряд розглядає різноманітні механізми для збільшення розміру пенсій тих, хто має значний страховий стаж, але через низькі зарплати отримує мізерні пенсії», – зауважив міністр соціальної політики Андрій Рева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 100 тисяч пенсіонерів надбавка до пенсії – п’ять тисяч гривень 

Міністр уточнив, що це люди, які впродовж життя важко працювали в колгоспах за трудодні. Працювали санітарками та фельдшерами, мають трудовий стаж 30 і більше років.

«Такі категорії громадян обов’язково мають отримувати гідну пенсію. Уряд вже проводить активну роботу в цьому напрямку», – додав Рева.

З 1 жовтня 2017 року перерахували розмір пенсій для українців. Найбільше зростуть виплати у тих, хто мав тривалий страховий стаж і легальну високу зарплату. Після перерахунку пенсія в середньому збільшилися на 559,78 грн. До прийняття закону середній розмір пенсії в Україні становив 1886,78 грн. Тепер – 2446,56 грн.

ДОВІДКА "УК"

Згідно з даними Держстату щодо зарплат за 1940-1991 рр., заробітки в агросекторі в усі часи були нижче, ніж в промисловості, У 2,5-3 рази. Тому колгоспники і робітники радгоспів, крім трактористів, комбайнерів, яким платили в 2-3 рази вище середнього, отримали мінімальні надбавки, потрапивши до 40%.

Аналіз зарплат в Україні за галузями за 1992-2017 рр. показує, що до 40% тих, хто отримали мінімум, потрапили також медсестри, фельшери, лікарі, вчителі, бухгалтери, які більшу частину життя працювали при СРСР, рибалки, лісники, колгоспники та інші категорії населення.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua