"Перегляд тарифів не суперечить нормам СОТ"

9 лютого 2013

ПРІОРИТЕТИ. У 2013 році Україні вдасться забезпечити зростання ВВП на 3%. Таку впевненість Прем’єр-міністр Микола Азаров висловив під час зустрічі з головою європейського департаменту МВФ Крістофером Джарвісом.

За його словами, економічне зростання буде досягнуто, зокрема, з огляду на прогнози експертів, які має уряд, про істотне зростання вітчизняного агропромислового виробництва цього року. Крім того, у четвертому кварталі 2012 року на світових ринках відбулося зростання цін на металургійну продукцію, і ця тенденція утримується, додав Прем’єр-міністр.

Він також зауважив, що нині уряд закінчує розробку програми активізації внутрішнього виробництва, яка повинна компенсувати економічне уповільнення минулого року.

Микола Азаров поінформував Крістофера Джарвіса про заходи, яких вживає уряд для підтримки економічного зростання та поліпшення зовнішньоторговельного балансу України, а також для оздоровлення фінансової ситуації в НАК «Нафтогаз України». Він зазначив, що Україна витримує погоджені параметри дефіциту держбюджету, а монетарна політика Нацбанку відповідає домовленостям у рамках програми stand-by з МВФ.

Водночас Україна використовує свої права в зовнішній торгівлі максимально можливим чином. Прем’єр підкреслив, що представники України постійно працюють у секретаріаті СОТ, в Європейській комісії, кілька днів тому відбулися докладні консультації з Єврокомісаром з питань торгівлі Карелом де Гухтом. Тобто наша держава намагається максимально захищати свої права в зовнішній торгівлі для підтримки економічного зростання.

«Я прихильник лібералізації в зовнішній торгівлі, але ми повинні ухвалювати рішення, враховуючи реальну ситуацію. Про це ми нині й ведемо переговори з нашими партнерами. Найближчим часом призначено консультації щодо перегляду рівнів тарифного захисту за пріоритетними для України тарифними лініями», — уточнив Микола Азаров.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів нагадує, що у жовтні 2012 року Україна, відповідно до правил цієї організації, звернулася до СОТ із заявою про намір переглянути митні ставки для активізації внутрішнього виробництва. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua