"Переробники впроваджують міжнародні системи якості"

Євген ЛОГАНОВ
2 березня 2016

Останнім часом на підприємствах харчової й переробної промисловості Запорізької області триває масове впровадження міжнародних систем якості. Запорізькі підприємства прагнуть діяти за принципом «якісно робити завжди вигідно». 

За сприяння департаменту агропромислового розвитку Запорізької ОДА та місцевої торгово-промислової палати протягом 2015 року було проведено сім заходів для підготовки персоналу підприємств із запровадження систем управління якістю за участю представників понад 120 запорізьких підприємств.

За даними директора департаменту АПК Андрія Ревуцького, на підприємствах з виробництва харчової продукції, які у 2015 році постачали продукти харчування за бюджетні кошти, впроваджено міжнародну систему управління якістю ISO та систему аналізу ризиків і контролю у критичних точках НАССР. Аналіз стану впровадження міжнародних систем управління безпечністю та якістю на підприємствах області показав, якщо в 2012 році її впровадили 14 підприємств,  то на кінець 2015-го — вже 33, ще на п’яти вони на стадії впровадження.

Робота триває. Прикметно, що НАССР — ціла система ідентифікації, оцінки, аналізу та контролю ризиків, дуже важлива для безпечності харчових продуктів. Це єдина система управління безпечністю харчової продукції, прийнята міжнародними організаціями, що довела ефективність.

На відміну від традиційної системи управління безпечністю та якістю продукції, коли невідповідність виявляють на стадії готового продукту, НАССР запобігає проблемам під час виробництва продукції, що негайно впливає на конкретні результати: скорочується кількість неякісної продукції, знижується собівартість.

До речі, відповідно до п. 6.2 ст. 20 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», особи, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів, повинні застосовувати НАССР або інші системи гарантування безпечності та якості під час виробництва і обігу харчових продуктів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua