"Переселенці з Донбасу відчувають турботу громади"

Олег ЧЕБАН
31 березня 2016

Ямпільський дім для переселенців розмістився в готелі «Дністер». У 13-ти двомісних кімнатах знайдуть притулок переселенці з Донецької та Луганської областей, переважно жінки з дітьми й літні люди.

У приміщенні відремонтували систему опалення, внутрішнього водопостачання та водовідведення, замінили вікна й двері, провели оздоблювальні роботи. Реконструкція будівлі стала можливою завдяки співпраці з Євросоюзом, Програмою розвитку ООН обласної, районної і місцевої влади. Проект загальною вартістю понад 1,3 мільйона гривень, що фінансований коштом ЄС та співфінансований ПРООН, місцевим бюджетом, впровадила громадська організація «Мрія Гальжбіївки». Разом з іншими краянами на відкриття центру при?йшла Марія Слободянюк, яка разом із мамою, бабусею та двома дітьми через війну на Донбасі переселилася з Єнакієвого Донецької області на вінницьку землю. Завдяки підтримці, яку служба зайнятості надає у разі започаткування власного бізнесу, вона разом з мамою відкрила піцерію в Ямполі. Нині вони винаймають житло, але незабаром мають повернутися господарі, тож квартиранти змушені будуть його звільнити. «Відкриття центру дуже вчасне для нас як людей, що потребують житла. Дякую всім, хто турбується про нас», — сказала пані Марія.

ЄС спільно з ПРООН та в партнерстві з громадами в країні реалізують чимало проектів для тимчасово переміщених осіб. «26 об’єктів уже повністю відремонтовано та відкрито для проживання, і ми раді, що нам вдалося об’єднати зусилля й допомоги тим людям, які цього найбільше потребують», — зазначила спеціаліст з моніторингу та зв’язків з громадськістю проекту Світлана Слабінська. Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко зауважив, що коли область сім років тому підписувала першу угоду з проектом «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», займалися мирними справами: будували водогони, купували шкільні автобуси, освітлювали населені пункти. Але два роки тому все змінилося. В країні триває війна. «Ніхто не думав, що війна затягнеться надовго, тому питання житла й робочих місць — це першочергові завдання», — зазначив він і повідомив, що найближчим часом планують затвердити велику обласну програму з будівництва житла для тимчасово переміщених осіб.

Керівники обласної влади вручили подяки міжнародному менеджеру проекту ЄС/ПРООН Хендріку Ван Зілу за багаторічну плідну співпрацю, спрямовану на розбудову спроможних місцевих громад Вінниччини, відновлення їхньої соціальної та комунальної інфраструктури. Нині в області реалізують 20 проектів з енергозбереження, енергоефективності, сільського економічного розвитку в межах третього етапу проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua