"Переїдання, а не брак фізичних навантажень, спричиняє ожиріння"

27 липня 2012

ЛИШНІ КАЛОРІЇ. Нове наукове дослідження поставило під сумнів поширену думку про те, що для подолання проблеми надмірної ваги фізична активність важливіша, ніж харчування.

Дослідження способу життя народу хадза з Танзанії, представники якого досі живуть як мисливці-збирачі, з’ясувало, що кількість потрібних для організму калорій однакова для всіх людей.

З цього випливає, що на Заході люди стають огряднішими через переїдання, а не через малу фізичну активність, - вважають вчені.

Згідно з прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2015 року від ожиріння потерпатиме кожен десятий житель Землі. А кожна третя людина на планеті матиме надмірну вагу, свідчать статистика ВООЗ.

Багато хто пояснює «епідемію» ожиріння саме малорухливим способом життя.

Тут треба враховувати багато різних чинників, зокрема споживання напівфабрикатів з високим вмістом цукру і жирів, великий розмір порцій і низьку фізичну активність, коли більшість важких завдань механізовано.

Однак досі дискусії виникали довкола співвідношення між переїданням і сидячим способом життя, як найбільшими причинами надміру ваги.

Деякі експерти стверджували, що від часів індустріальної революції потреба людського організму в калоріях значно зменшилася, і запевняли, що саме зменшення фізичного навантаження, а не зміни у харчуванні, стало важливішим фактором ризику огрядності.

Саме цю теорію перевіряло дослідження, результати якого розміщено на веб-сайті

 PLoS ONE. Дослідники вивчали, скільки калорій спалюють представники племені хадза в Танзанії.

Цей народ, який досі веде первісний спосіб життя мисливців і збирачів, слугував взірцем доіндустріального суспільства.

Дорослому чоловіку потрібно приблизно 2500 калорій на день для підтримання сталої ваги.

Жінці - майже 2000 калорій.

Дітям віком від 5 до 10 років - 1800 калорій.

Кількість калорій, які вам потрібні, залежить від віку, зросту і способу життя.

Хадза, яких у племені майже тисяча, полюють на диких тварин і харчуються ягодами чи їстівними коренями. Їхні знаряддя - луки, невеликі сокири і палиці для викопування коренів. Вони не використовують сучасних знарядь чи вогнепальної зброї.

Група вчених із США, Танзанії і Великої Британії вимірювали, скільки енергії витрачають у щоденному житті 30 чоловіків і жінок хадза віком від 18 до 75 років.

Вони з'ясували, що хоча хадза фізично набагато активніші за жителів Заходу, з урахуванням ваги і зросту їхній метаболізм практично не відрізняються від європейців.

Герман Понцер з кафедри антропології Хантерського коледжу університету Нью-Йорка каже, що вчені припускали, що дорослий хадза спалює за день набагато більше калорій, ніж дорослий європеєць або американець.

Однак результати дослідження стали несподіванкою, каже він, і підкреслили складність енергообміну людського організму.

Вчений наголосив на значенні фізичних вправ для хорошого здоров'я.

«Як на мене, це свідчить про те, що люди на Заході товстішають, бо ми забагато їмо, а зовсім не тому, що ми надто мало рухаємося, - сказав Герман Понцер. - Фізична активність дуже важлива для вашого здоров'я, але це не зробить вас худорлявими: для цього треба менше їсти».

BBC ua



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua