"Перший Національний побачать росіяни"

Євдокія ТЮТЮННИК
14 листопада 2015

Це стало можливим завдяки встановленню на радіотелевізійній передавальній станції «Холми» нового, значно потужнішого аналогового телевізійного п’ятикіловатного передавача. На запитання, чи на часі такий клопіт, бо аналогове телебачення незабаром має піти у небуття, поступившись місцем цифровому, директор Чернігівської філії концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення Валерій Телятников показує карту. На ній — півдесятка потужних телевізійних ретрансляторів уздовж українського кордону транслюють із території Російської Федерації.

Протиставити негативному інформаційному впливу сусідньої країни вітчизняний продукт — питання національної безпеки. Причому не лише на території Чернігівщини, а й за межами кордону нашої держави. Сусід-агресор веде активну інформаційну війну в аналоговому стандарті, тож нам треба відповідати адекватно, а не чекати на цифру та нічого не робити. Доволі сучасне необхідне обладнання надійшло з Польщі безплатно. Місцеві фахівці без проблем його встановили та запустили. «Воно нам не коштувало жодної копійки», — завважив Валерій Телятников. — При цьому зона впевненого прийому національних програм у північних районах області розширилась до 60 кілометрів. І це доречний крок з огляду на те, що остаточне встановлення цифрового телебачення, яке нині працює в Україні паралельно з аналоговим, відтерміновано до 2018 року».

За словами заступника міністра інформполітики Тетяни Попової, ліцензію на цифрове мовлення має приватна компанія, яка обіцяла покрити 95% української території, але зобов’язань своїх не виконала. Концерн РРТ подав заявку на отримання ліцензії провайдера цифрової програмної послуги, яка дала б йому можливість самостійно перебудовувати мережу цифрового телебачення.

Нині на півночі Чернігівщини без вітчизняного телебачення залишається «трикутник» із верхівкою у Грем’ячі. Ту територію має перекрити встановлення передавача у місті Шостка. А телепередачі Першого Національного відтепер зможуть дивитися навіть жителі прикордонних населених пунктів на Брянщині. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua