"Перший плюс за п’ять років"

6 лютого 2016

Торік платіжний баланс повернувся з дефіцитного до профіцитного стану. Його додатне сальдо становило 849 мільйонів доларів США проти позаторішнього від’ємного обсягом 13,3 мільярда доларів. Востаннє платіжний баланс було зведено в «плюс» у 2010 році.

Це стало насамперед результатом значного скорочення дефіциту поточного рахунку. Торік він був мінімальним із 2005 року і становив лише 204 млн доларів (0,2% від ВВП). Тоді як позаторік сягав 4,6 млрд доларів (3,5% ВВП).

Корекції поточного рахунку сприяло також швидше падіння імпорту — 33,5%, тоді як скорочення експорту становило 30,5%, йдеться у прес-релізі Національного банку. На обсягах нашого експорту позначилася несприятлива зовнішньоекономічна кон’юнктура на ринках металів та агропродукції, а також обмеження торгівлі з РФ. Водночас це було компенсовано зниженням цін на енергоресурси, меншими фізичними обсягами імпорту природного газу, високим врожаєм окремих видів зернових культур, зокрема пшениці. Профіцит фінансового рахунку також поліпшив стан платіжного балансу 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua