"«Петро Годованець» узяв курс на Ярилгач"

Людмила ЩЕКУН
12 травня 2012

МОДЕРНІЗАЦІЯ. 10 травня самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець» з’явилася  на базі буріння та облаштування Державного АТ «Чорноморнафтогаз».

Буксирування установки розпочалося 5 травня від турецького порту Гиресун. За 5 діб, подолавши 408 миль у супроводі двох суден забезпечення, плавуча бурова установка прибула на базу буріння, що розташована неподалік кримського селища Чорноморське.

— Завдяки злагодженій та чіткій роботі постачальників, підрядників і спеціалістів з монтажу доставку в кінцевий пункт призначення — бухту Ярилгач здійснено з випередженням графіка на декілька днів. Тому і роботу на шельфі Чорного моря «Петро Годованець» розпочне раніше запланованого терміну — на початку червня, — повідомили у прес-службі підприємства.

Це вже друга плавуча бурова установка, придбана «Чорноморнафтогазом». З їхньою допомогою підприємство збирається до 2015 року збільшити річний видобуток природного газу на шельфі Чорного та Азовського морів у три рази — до 3 млрд кубометрів. А це, в свою чергу, знизить залежність від імпортованих у державу енергоносіїв.

— Ці бурові установки будуть найсучаснішими у Чорному морі з усіх як за технічними параметрами, так і за високими показниками гарантування екологічної безпеки, — повідомили на підприємстві.

А ще кілька років тому про таку техніку кримські нафтовики й газовики навіть не мріяли, оскільки коштів на життєво важливі інвестиційні проекти катастрофічно не вистачало. На підприємстві працювали судна віком понад 25 років, а найсучаснішій — самопідйомній буровій установці «Тавриді» — цього року виповниться 17. Є і ще один раритет — бурова установка «Сиваш», якій невдовзі виповниться 37 років.

Нині на підприємстві завдяки підтримці «Нафтогазу України» відбувається модернізація виробничих потужностей. Це дасть змогу збільшити об’єми видобутку природного газу й нафти та відкрити нові родовища. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua