"Підприємцям не повинно бути гірше"

Катерина МАЦЕГОРА
10 лютого 2012

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

У Мінекономрозвитку доопрацьовують законопроект «Про внутрішню торгівлю»

Аби проаналізувати недоліки та внести корективи й зауваження до змісту проекту закону, який має задовольнити потреби підприємств усіх форм власності, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов провів засідання робочої групи.

«Я попрошу всіх знайти компроміс, щоб ми змогли наблизитись до завершальної редакції законопроекту «Про внутрішню торгівлю». Перший заступник міністра мав на увазі передовсім наміри відомства у лютому доопрацювати положення цього документа, аби вже в березні направити його на попередній розгляд до парламенту. І цю роботу координуватиме за його дорученням директор департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Ігор Гарбарук.

На засіданні першими взяли слово представники Української торговельної асоціації. Проблемним вони вважають п’ятий пункт першої статті документа і вимагають чітко прописати визначення терміна «Магазин».

А ось представники Української асоціації прямого продажу обурені відсутністю в законопроекті визначень про мережеву торгівлю, зокрема особливостей її організації. За доказ було наведено перший пункт десятої статті, в якому пояснення мережевої торгівлі не відповідає тим принципам роботи, які нині існують на ринку.

Щодо цього урядовець також має незмінну позицію: «Тут закладається принцип угоди: я продаю комусь щось. А за те, що буде із товаром після цієї операції, відповідає не підприємець, а той, хто його придбав. Не потрібно захищати чиїсь права. По суті, це угода, яка проводиться на рівні: у нас в країні все виготовляється, продається і купується».

Позицію Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств озвучив її генеральний директор В’ячеслав Биковець. За його словами, цей закон у нинішній редакції створюватиме проблеми для бізнесу загалом та малих підприємств зокрема.

«Із 25 статей половина є неврегульованими. Бракує й контролю за сферою торгівлі з боку держави. Не мають конкретного визначення товари належної якості, окремі види товарів, умови їх зберігання, санітарний стан. Немає й ТЕО торговельної мережі та відповідальності за їх порушення», — сказав він.

Окрім цього, Спілка вважає передчасним введення статті 17 про вимоги до кадрового забезпечення у сфері внутрішньої торгівлі, за якою працівники повинні відповідати певним кваліфікаційним вимогам. Мовляв, ця норма закону позбавить робочих місць щонайменше 100 тис. працівників магазинів та ринків. Адже вони не зможуть перенавчатися та отримувати нову кваліфікацію. «Норми цього закону призведуть до знищення малого бізнесу», — обурюється В’ячеслав Биковець.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua