"Підстав скасувати мораторій поки що немає"

19 жовтня 2012

ЗЕМЛЯ. Ухвалені у жовтні цього року кілька законодавчих  актів про регулювання земельних відносин — черговий значний крок на шляху завершення земельної реформи, яка, беззаперечно, є ядром економічних перетворень. А залучення земельного ресурсу до економічного обігу стає головною ланкою економічного розвитку. На цьому наголосив голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Тимченко під час брифінгу в Кабінеті Міністрів.

У небуття  йде саме поняття «заборгованість з видачі державних актів на землю». «У подоланні цього ганебного явища, коли громадяни роками не  могли  отримати правовстановлюючі документи на землю, ми зробили ставку на технічний прогрес, автоматизовані системи, що до мінімуму звело черги в територіальних органах земельних ресурсів та істотно зменшило прояви корупції у сфері земельних відносин», — зазначив фахівець.

А заступник голови Держземагентства Євген Бердніков позитивно оцінив прийняття за основу проекту закону «Про внесення змін до Земельного кодексу (щодо обігу земель сільгосппризначення)», яким пропонується продовжити мораторій на купівлю-продаж та зміну цільового призначення сільгоспземель до остаточного законодавчого врегулювання питань їх обігу.

Такий підхід дасть змогу без обмежень у часі сформувати соціально прийнятні механізми ринкових відносин у сільському господарстві, не створюючи щорічного ажіотажу навколо дати зняття мораторію, врегулює розбіжності термінології, сприятиме розробці механізму обігу таких земель, створенню необхідної ринкової інфраструктури.

Мораторій встановлено до набрання чинності закону про ринок земель, але не раніше 1 січня 2013 року. Хоч ця дата й наближається, належних законодавчих підстав для скасування мораторію не створено. Результати численних громадських обговорень свідчать про неготовність суспільства до запровадження повноцінного ринку сільгоспземель та про відсутність громадської згоди щодо цілей та механізмів цього ринку. Тому, за словами Євгена Берднікова, необхідність продовження мораторію об’єктивно існує і не обмежується 1 січня 2013 року, повідомляє прес-служба Держземагентства.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua