"«Підвішені» кредити Криму та зони АТО"

Галина ІЩЕНКО
23 червня 2016

Банківська система не відновить кредитування вітчизняної  економіки, допоки не буде знято ризики й вирішено проблемні питання оподаткування фінустанов і розширено критерії безнадійної заборгованості. «Ненормально, коли у першому і другому кварталі акціонери починають платити податки з капіталів. Це дуже велика проблема», — заявила під час спільної наради керівництва Державної фіскальної служби з банкірами голова комітету Незалежної асоціації банків України з питань оподаткування, голова правління «Альфа-Банку» Вікторія Михайльо. За її словами, найпроблемніші питання, які потребують негайного вирішення, — це визначення критеріїв безнадійної заборгованості, питання Криму та АТО. «Якщо не визначимося з критеріями безнадійної заборгованості, банківська система просто стане, — наголосила вона. — Наявні критерії — банкрутство і смерть — нині вже не дадуть змоги правильно розраховувати ліміти. Крим і АТО — проблема, яку не можна списати з балансу за нинішніми критеріями. Потрібно ці питання вирішити, щоб почистити баланси банків і відновити кредитування», — резюмувала вона, додавши, що інші проблеми, не такі гострі, потребують податкових роз’яснень або можуть ще почекати. Але їх обов’язково також потрібно розв’язувати.

Зважаючи на чималу кількість складних питань, голова ДФС Роман Насіров запропонував поділити їх на три блоки: ті, що можна вирішити оперативно (за два-три тижні за допомогою зустрічей, індивідуальних і загальних податкових роз’яснень законодавства); ті, які можна врегулювати впродовж кварталу і які залежать не лише від ДФС, а й від рішень і позиції Мінфіну; ті, які потребують законодавчого впорядкування.

Голова ради НАБУ Роман Шпек у коментарі «УК» наголосив, що сподівається на конструктив з огляду на те, що переговори з банкірами ведуться на рівні голови ДФС і деякі питання можна з’ясувати за допомогою податкових роз’яснень. Щодо складніших, а їх дев’ять, то НАБУ разом з аудиторськими компаніями «великої четвірки» напрацювало пропозиції для уряду щодо їх вирішення. Насамперед ідеться про визначення справедливої балансової вартості під час формування резервів, кваліфікацію безнадійної заборгованості, вдосконалення обліку методології віднесення їх на затрати, питання оподаткування під час продажу активів тощо, уточнив Роман Шпек. «Наша позиція в тому, що безнадійну заборгованість треба розділити на ту, що склалася в ринкових умовах і через анексію Криму та тимчасову окупацію частини території Донецької та Луганської областей. Щоб банки могли виконати свої завдання до капіталізації, ці проблеми треба розв’язати. Інакше у банків виникатимуть нові складнощі, і кількість банків, які ефективно продовжуватимуть свою роботу в тих складних умовах, не зростатиме», — резюмував голова ради НАБУ, уточнивши, що асоціація пропонує визнавати безнадійними і списувати кредити, які не обслуговують 360 днів і більше. На його думку, за ними не має виникати податкових зобов’язань — щодо цього він зустрінеться з міністром фінансів і теж порушуватиме це питання.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua