"Пилипова премія — за мистецькі успіхи"

Олександр ВЕРТІЛЬ
28 листопада 2012

ВІДЗНАКИ. Оголошено перших переможців відновленої Сумської обласної літературно-краєзнавчо-мистецької премії імені Пилипа Рудя — поета, партизана-ковпаківця, який загинув 6 жовтня 1942 року 32-річним. 

У номінаціях «художня література», «журналістика», «культура та народна творчість» і «мистецтво» переможцями стали об’єднання «Звенигора» (м. Глухів), учитель історії Бистрицького НВК Кролевецького району Олександр Говійний, творчий колектив «Диво-писанки»  із Сум і композитор, викладач Роменської дитячої музичної школи Василь Манько. Переможці одержали  дипломи, нагрудні знаки і по 5 тисяч гривень винагороди в кожній номінації.

Премію імені П. Рудя засновано 1969 року, вона проіснувала до кінця 1980-х. Рік тому з ініціативи депутатського корпусу обласної ради  її вирішили відновити. Серед тих, хто доклав до цього чимало зусиль, — учитель  Олександр Говійний.  Чи за збігом обставин, чи в цьому є певна закономірність, але він мешкає в будинку, в якому колись жив поет партизанської слави. А біля хатини і досі росте розкішна береза, яку в 1932 році посадив молодий Пилип Рудь на честь доньки Ліни. Нині вона живе у США, підтримує активні зв’язки із земляками, зокрема учнями місцевої школи, де відкрито музейну кімнату поета.  Недавно на Сумщині відкрили обласний туристично-краєзнавчий маршрут «Пилипова стежина», завдяки чому про маленьке поліське село Бистрик  знають у багатьох куточках України. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua