" Пішов у бойовики через російське телебачення"

Олена ОСОБОВА
18 червня 2015

Нещодавно вислано з України громадянина РФ, який готувався стати найманцем у бойовиків, щоб «трохи заробити», як сам сказав. Чолов’яга прибув із Воронезької області й шукав бойовиків «ЛНР», щоб приєднатися до них. З’ясувалося, що це безробітний чоловік, який не має ні освіти, ні професії, проте пройшов строкову службу в повітрянодесантних військах РФ і воював у Чечні, а згодом відсидів 9 років за тяжкий злочин.

Росіянина затримали прикордонники та працівники СБУ неподалік від українського пункту пропуску Мілове. І він зізнався оперативникам, що захотів вступити до лав незаконних збройних формувань, надивившись російського телебачення. За повідомленням прес-служби управління СБУ в Луганській області, роль телебачення країни-агресора важко переоцінити. Саме так потрапив під вплив бойовиків і учень 10 класу із села в Попаснянському районі з території, яку контролює Українська держава. Масований вплив пропаганди так подіяв, що неповнолітній погодився збирати відомості про будівництво українських фортифікаційних споруд, дислокацію військовослужбовців ЗС України та військової техніки. Усе це йому доручив місцевий житель, який виявився коригувальником вогню терористів по містах Гірське, Золоте та Попасна. Не маючи власного мобільного телефону, хлопець дзвонив бойовикові з апарата матері, яка ні про що не здогадувалася. Він зізнався, що сприймав усе це як гру.

Усвідомлювати ситуацію школяр почав лише після того, як укотре передав повідомлення бойовикам у місто Кіровськ і після цього вони обстріляли українську територію. Тепер йому доведеться відповісти за законом. Слідство у справі триває.

Служба безпеки України наголошує, що батькам неповнолітніх необхідно бути дуже пильними і контролювати, з ким і з якого приводу спілкуються їхні діти. Терористи активно й підступно використовують для своїх злочинних потреб підлітків і навіть дітей, які повною мірою не розуміють небезпеки своїх вчинків.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua