"Після падіння настає очікуване зростання"

Юрій МЕДУНИЦЯ
17 червня 2015

Україна вітає позицію ключового кредитора країни Міжнародного валютного фонду, який підтверджує підтримку й розуміння процесу реформ, що проводить наш уряд. Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько в ході вчорашнього українсько-шведського ділового форуму в Києві. За словами урядовця, Україна виконує всі свої зобов’язання перед зовнішніми кредиторами і поки що не скористалася правом на оголошення мораторію за зовнішніми виплатами, закріпленим відповідним законом. При цьому Україна розглядає євробонди, які було обміняно на кредит Російської Федерації обсягом 3 мільярди доларів у загальному пакеті боргів, запланованих до реструктуризації, передає УНІАН позицію Наталії Яресько. Метою реструктуризації є досягнення трьох головних цілей: рівня держборгу не більш як 71% ВВП, оздоровлення платіжного балансу та доведення обсягу необхідного зовнішнього фінансування до 2019 року на рівень не більш як 10—12% ВВП.

За прогнозами, падіння економіки України за підсумками 2015 року, ймовірно, відповідатиме оцінкам, даним міжнародними фінансовими інститутами. Однак на тлі реформ, що проводяться, влада очікує економічного зростання вже в 2016 році. «Дуже складно щось прогнозувати. Але нам дають прогнози падіння ЄБРР, Світовий банк зокрема близько 9%. Деякі говорять навіть про 9,5%, — констатувала міністр. — Але що важливо, ми все-таки очікуємо зростання в 2016 році». 

Учора Наталія Яресько побувала і в Верховній Раді, де було представлено звіт про виконання державного бюджету за минулий рік. Щоправда, парламентарії не затвердили цей документ. Його, за словами Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, лише взяли до відома. У свою чергу Наталія Яресько зазначила: мораторій на виплати за зовнішнім боргом, який може запровадити уряд України, коли переговори із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію боргу залишаться безрезультатними, не вплине на економіку України і продовження програми з Міжнародним валютним фондом. «Хочу підкреслити, що припинення платежів не є страшною річчю. Це в жодному разі не припинить програму з Міжнародним валютним фондом і не чинитиме тиск на населення й українську банківську систему. Тому що ці зовнішні облігації не лежать у наших внутрішніх українських банках», — запевнила міністр. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua