" Після придбання «Роснефтью» ТНК-ВР «ЛИНОС» одужає?"

23 листопада 2012

ПЕРСПЕКТИВА. Наприкінці жовтня компанія «Роснефть» заявила про досягнення домовленостей щодо викупу 100% акцій британсько-російського нафтового холдингу ТНК-ВР. Сума угоди — $61 млрд. У результаті «Роснефть» стане найбільшою публічною нафтовою компанією планети з річним видобутком нафти понад 200 млн т. Її вже навіть іменують нафтовим «Газпромом». Є підстави вважати, що мега-угода матиме вельми позитивні наслідки для України.

ТНК-ВР належить Лисичанський НПЗ «ЛИНОС», що зупинився через низьку рентабельність у березні 2012-го. Компанія виставила завод на продаж. До останнього моменту головними претендентами на його купівлю вважали бізнесмена Дмитра Фірташа, групу компаній «Газ України». Цікавилось ним й ПАТ «Концерн Галнафтогаз».

На переконання енергетичних експертів, прихід до управління заводом найбільшої нафтової компанії світу позитивно вплине на відродження заводу, адже, маючи сировину й амбіції щодо зміцнення свого нового статусу, «Роснефть» буде зацікавлена у прискореному його розвитку. Крім збереження серйозної частки українського ринку, буде підвищено завантаженість підприємства і проведено його модернізацію. Відкриваються нові перспективи у ЛИНОСа ще й завдяки добрій логістиці постачання лисичанського палива у південні регіони Росії, де «Роснефть» володіє широкою оптово-роздрібною мережею і де бракує якісного палива. Загалом прихід «Роснефти» до управління Лисичанським НПЗ ідеальний з точки зору розвитку підприємства і посилення конкуренції на ринку пального України, переконані експерти. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua