"Пластик може покращити смак пива"

20 вересня 2012

ВИНАХІД. Ірландські вчені з Університету Дубліна придумали спосіб поліпшити смак пива. Вони з'ясували, що додавання в пластик двовимірних кристалів нітриду бору робить цей матеріал непроникним для газів. Цю технологію, на їхню думку, можна використовувати при виробництві пивних пляшок, передає ТСН з посиланням на  Lenta.ru.

У статті в журналі Science група вчених виклала спосіб виробництва двовимірних кристалів методом ексфоліації - розшарування анізотропного матеріалу з утворенням тонких плівок і пластівців. Завдяки використанню цього методу, авторам вдалося отримати одношарові кристали сульфідів, селенідів і телуридів молібдену, вольфраму, ніобію, а також нітрид бору.

Двовимірні пластівці дослідники змішували з полімерами та отримували гібридні дисперсії. При цьому, за словами авторів, змінювалися властивості полімерів – зокрема, сильно падала їх проникність для кисню і вуглекислого газу.

Новими матеріалами зацікавилася пивоварна компанія SABMiller. Оскільки дифузія кисню і вуглекислого газу погіршує властивості пива, використання більш газонепроникного пластику здатне продовжити термін зберігання напою.

Компанія вже уклала з вченими угоду про партнерство. Протягом найближчих двох років вони планують перевірити придатність пластиків, що містять двовимірні кристали нітриду бору, для виробництва пивної тари. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua