"Платні послуги від держави"

Вадим ВИГОВСЬКИЙ
7 лютого 2012

СЕРВІС. Розмови про впорядкування платних послуг, які надають бюджетні організації, тривають так давно, що на конкретні рішення вже ніхто й не сподівався. Однак нещодавно побачили світ рекомендації щодо формування переліків цих послуг та розмірів плати за них. І це не чиясь самодіяльність, а вимоги Податкового кодексу, де чітко сказано, що такий перелік встановлює Кабінет Міністрів. Органи виконавчої влади та їхні територіальні підрозділи мають право це робити лише у випадках, передбачених законом.

Отож задля єдиного підходу до формування переліків платних послуг та розміру їхньої вартості слід дотримуватися таких рекомендацій: перелік послуг повинен бути вичерпним, у ньому вказують суб’єкти надання послуг, а розмір плати за них встановлює відповідний центральний орган виконавчої влади, включаючи й Антимонопольний комітет.

Коли розміри плати за надання послуг не можуть бути визначені у фіксованому вигляді, бо їхній обсяг визначає одержувач, у проекті відповідної постанови передбачається норма щодо затвердження методики визначення такої вартості. Саму ж методику, якщо інше не передбачено законом, затверджує профільний центральний орган виконавчої влади.

 Варто мати на увазі, що до переліку платних послуг не включають не пов’язані  з основною діяльністю суб’єкта, який їх надає. Не можна брати плату й за надання бланків документів, різного роду інформаційних та довідкових матеріалів, надання консультацій з питань, що стосуються безпосередньої діяльності органу.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua