"Плече підставить Полісся"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
28 липня 2012

ЖНИВА-2012. Тиждень знадобиться аграріям Рівненщини, щоб завершити збирання ранніх зернових: звісно ж, за умови, що знову не викине коника погода.

Адже з 11 по 22 липня в краї випало 65% місячної норми опадів, що значно уповільнило темпи жнив. Тож ранні зернові зібрано на 65% площ: за середньої врожайності 30,5 центнера з гектара намолочено 470 тис. тонн зерна. А вже за тиждень рівненський коровай поважчає до 770 тис. тонн — саме такий вал очікують цього літа.

— Рівненщина, яка ніколи не була житницею України, нині в твердих середняках: область має четверту позицію за врожайністю в зоні Полісся і 11-ту — в Україні, — прокоментував попередні цифри перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий. — Адже через брак вологи степова зона багато втратила: середня врожайність зернових тут лише 17,6 центнера з гектара, тоді як на Поліссі — 31 центнер. Тому нинішні резерви держави — саме в зоні Полісся.

Звісно, що Україна без хліба не залишиться, запевнив посадовець. У державі  обмолочено  87% площ ранніх зернових і зібрано 20,5 млн тонн зерна. За прогнозами, вал перевищить 24 млн тонн, зокрема пшениці зберемо 14 млн тонн. Цього цілком вистачить для внутрішнього споживання і частково для експорту.

Втім Прем’єр-міністр, який особисто опікується агросектором, ставить завдання знайти механізми підвищення віддачі української ниви вже у найближчі 2—3 роки. Для цього слід мінімізувавши вплив природних стихій і катаклізмів на сільгоспвиробництво. Тому оптимізація структури посівних площ, селекція, сівозміна, внесення науково об∂рунтованої кількості міндобрив і вапнування ∂рунтів — те, що можемо і повинні робити вже сьогодні. І що дасть нам змогу бачити Рівненщину в десятці областей за рівнем врожайності в Україні.

Максимальне сприяння у відновленні держфінансування програми вапнування ∂рунтів — це надзвичайно актуальна проблема для Полісся. Для її розв’язання не завадило б об’єднатися керівникам усіх областей поліської зони, щоб необхідні кошти таки передбачили в Держбюджеті-2013. Сьогодні держава допоможе Поліссю — завтра воно підставить своє надійне плече державі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua