"Плутон: місія виконана"

Оксана ГОЛОВКО
16 липня 2015

Фото з сайту i.space.comУчора автоматична міжпланетна станція New Horizons «зателефонувала додому», що свідчить про завершення основної частини дослідницької місії, а так само про успішне проходження повз карликову планету Сонячної системи Плутон. NASA прийняла цей «дзвінок» близько четвертої ранку за київським часом.

Станція New Horizons максимально наблизилася до Плутона (12,5 тисячі км) 14 липня 2015 року о 14:50 за київським часом. Космічний апарат протягом 30 хвилин повинен був провести близько 150 наукових вимірювань. Однак існувала ймовірність у 0,01%, що New Horizons може бути втрачено через зіткнення з частинками космічного пилу і великими тілами. Тож лише коли до Землі «долинув дзвінок» від міжпланетної станції, вчені переконалися в успішному виконанні нею головної місії.

За результатами отриманої інформації, яку передав космічний апарат, NASA збирається найближчим часом дати прес-конференцію, на якій обговорить сучасний стан місії New Horizons і, що ймовірно, озвучить деякі попередні дані.

Як відомо, 11 липня космічний апарат New Horizons зробив нові знімки Плутона, які дають змогу розглянути поверхню планети ретельніше, ніж вдавалося до цього. Повідомлення про це з’явилося на сайті NASA.

Нові знімки Плутона показують наявність на його поверхні лінії, яка може виявитися скелями, а також заглиблення, яке може виявитися кратером. Кількома місяцями раніше  New Horizons отримала фотографії п’яти супутників карликової планети Плутон. Найбільший з них — Харон. Його відкрив у 1978 році американський астроном Джеймс Крісті, решту — з допомогою навколоземного телескопа Hubble.

Про існування супутників Кербера і Стікса стало відомо в 2011 і 2012 роках відповідно, а їх перші фотографії отримано в період з 25 квітня по 1 травня 2015 року.

Тож місію щодо Плутона виконано, а  New Horizons вирушив далі до Поясу Койпера.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua