"Побачив світ новий випуск часопису «Україна дипломатична»"

Оксана ГОЛОВКО
27 сiчня 2016

Шістнадцятий випуск наукового щорічника «Україна дипломатична» традиційно презентували в  Дипломатичній академії при МЗС. Вступне слово на урочистому зібранні виголосили ректор Дипломатичної академії Вячеслав Ціватий і генеральний директор ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», видавець Павло Кривонос. З промовами виступили також головний редактор Анатолій Денисенко, дуаєн дипломатичного корпусу, Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Білорусь в Україні Валентин Величко, директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України Володимир Горбулін.  На заході презентували і спільну книжку Української асоціації зовнішньої політики та Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв «Міжнародно-правовий статус Будапештського меморандуму: договір, обов’язковий для виконання всіма його сторонами» (автор Ігор Лоссовський).

Надзвичайний і Повноважний посол Литовської Республіки в Україні (2010—2014 рр.) Пятрас Вайтєкунас представив фотоальбом «Крим. Спогади, реалії та візії», підготовлений Посольством Латвійської Республіки спільно з ГДІП. Світлини зібрали Пятрас Вайтєкунас і Посол Латвії в Україні Аргіта Даудзе, які перебували як представники послів країн-членів ЄС в Україні в Автономній Республіці Крим саме тоді, коли почалася його окупація. Мета альбому — висвітлення реальних фотофактів анексії півострова.

На завершення завідувач музею Української революції 1917—1921 рр. Олександр Кучерук презентував аудиторії нещодавно віднайдений в архівах фільм «Перший мирний договір Світової війни», створений наприкінці грудня 1917 року.

Обсяг шістнадцятого випуску щорічника «Україна дипломатична» перевищує 1000 сторінок тексту українською й англійською мовами. У часописі вміщено 71 публікацію — статті зарубіжних і вітчизняних дипломатів, наукові розвідки про сучасний стан та історію міжнародних відносин, української дипломатії. Шістнадцяте видання відкриває виступ Президента України Петра Порошенка на загальних дебатах 70-ї сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Цьогоріч започатковано нову рубрику «Паралельний погляд». У ній вміщено публікації послів іноземних держав в Україні та послів нашої держави за кордоном, де висвітлено їхні погляди на розвиток двосторонніх відносин.

Спеціально для наукового щорічника дали інтерв’ю Надзвичайні і Повноважні посли Грузії, Королівства Норвегія, Сполучених Штатів Америки та Японії.

Заслуговує на увагу і рубрика «Дипломатія очима журналістів», під якою зокрема надруковано і статті нинішнього редактора «Урядового кур’єра» Сергія Браги та колишнього — Михайла Сороки.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua