"Побувало гостей з усіх волостей"

3 липня 2012

ЛЬВІВ. Повертається до звичного ритму життя. Після фінального свистка комунальники взялися наводити лад на головному проспекті древнього міста. А повертатимуть первісний вигляд улюбленому місцю відпочинку львів’ян та гостей міста — проспекту Свободи не міським коштом, а за фінансові ресурси УЄФА, повідомив директор департаменту «Євро-2012» Львівської міської ради Олег Засадний.

Однак про конкретну суму компенсації говорити зарано, наголосив посадовець. Вона залежатиме від того, наскільки пошкоджені газони, покриття хідників. А скласти кошторис витрат можна буде лише після того, як повністю демонтують фан-зону і експертна комісія оцінить обсяг виконання необхідних робіт. Про латання окремих ділянок проспекту мова не йде — його відновлюватимуть повністю. Аби роботи були виконані якісно, а не тяп-ляп, і не завдано шкоди естетиці вуличного ансамблю та архітектурному обличчю центральної частини Львова вимушеними ремонтними роботами, до складу комісії увійдуть фахівці з управління комунальної власності, Галицької райдерж?адміністрації, Національного університету «Львівська Політехніка», Оперного театру, представники комунальних підприємств. Вони здійснюватимуть контроль за якістю виконання ремонтних робіт: відновлений проспект знову має стати окрасою та візитівкою древнього Львова.

ХАРКІВ. Євро-2012 у першій українській столиці пройшло без пригод, оскільки ніяких порушень громадського порядку у цей час не було зафіксовано. Про це розповів заступник начальника Головного управління МВС України в Харківській області з Євро-2012 Володимир Ковригін. За його словами, громадський порядок охороняли близько 6 тис. працівників харківської міліції та близько 1,5 тис. курсантів і правоохоронців з інших областей.

Під час проведення євроматчів у Харкові зменшилася й кількість вуличних злочинів — пограбувань, хуліганства, кишенькових крадіжок. Цьому також зарадила, як зазначив заступник начальника головного управління, велика кількість правоохоронців, адже у звичайні дні порядок на вулицях першої столиці охороняють близько 2,5 тис. працівників міліції. «Через це в багатьох зловмисників відпало бажання скоювати злочини. Окрім цього, завдяки відеокамерам увесь центр Харкова проглядався, у нас була можливість швидко реагувати на різні ситуації», — зазначив В.Ковригін. За його словами, у Харкові зазвичай відбувається чотири-п’ять пограбувань на добу, а в дні Євро-2012 їх було одне-два.

Високо оцінив заступник начальника головного управління й роботу ДАІ в дні чемпіонату, які також, за його висловлюваннями, спрацювали на високому рівні. «Понад 10 тис. голландських фанатів простували містом, але ніде не було ні заторів, ні ДТП, ніхто нікому не заважав. Дуже організовано були розміщені автобуси вболівальників: для цього використовували майданчики супермаркетів та буферні зони, які розташували так вміло, що це не позначилося негативно на русі у місті», — наголосив В.Ковригін.

ДОНЕЦЬК. Перший український півфінал одночасно став і останнім поєдинком Євро-2012 у Донецьку. А оскільки його жителі та численні гості не поспішали прощатися з європейською першістю, матч на «Донбас Арені» між збірними Португалії та Іспанії, немов на замовлення, дав можливість побути на футбольному святі якомога довше. Вболівальники цього вечора побачили 90 хвилин гри, два екстра-тайми і серію пенальті. А далі, як водиться, розпочалося яскраве дійство — святкування тріумфу іспанців, яке тривало з притаманними переможцям темпераментом та емоціями.

Домашня арена «Шахтаря» стала щасливою для збірної Іспанії, яка на шляху до фіналу здолала тут французів та португальців. А ось останнім, які хоча й зупинилися перед матчем у місцевому готелі «Вікторія», з мріями про чемпіонський титул довелося розпрощатися. По гарячих слідах півфіналу довелося почути цікаву причину фіаско команди Кріштіано Роналду. Місцеві аналітики відстоюють наступну версію: зірковий форвард безбожно «мазав» по воротах суперника, бо був … засліплений вродою місцевих красунь.

Ще до фінального акорду в Києві у шахтарській столиці взялися підбивати попередні підсумки. Як повідомив журналістам міський голова Донецька Олександр Лук’янченко, на матчах Євро-2012 побували понад 300 тисяч гостей, з яких 60 відсотків — іноземці. Найбільша аудиторія — 50 тисяч глядачів — спостерігала за поєдинком Україна — Франція. Найчисленніші десанти уболівальників висаджувалися із Росії, Франції, Англії та Іспанії. У кемпінг-парку зупинялися понад 15 тисяч гостей, серед яких були представники з усіх-усіх куточків світу.

— За три тижні, навіть за мінімальними підрахунками, в економіку міста додатково надійшло майже 300 мільйонів гривень, — зазначив Олександр Лук’янченко.

Тим часом місцеві уболівальники не забувають і про невтішні підсумки. Збірна України, програвши тут два матчі, на жаль, так і не змогла допомогти «Донбас Арені» позбутися нефартового іміджу. Коли це нарешті станеться? Поки що не можуть вгадати навіть кнур Фунтик та інші віщуни, чиї прогнози нагадували тицяння пальцем у небо. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua