"Почесним гостем ArtVilnius-15 стала Україна"

4 липня 2015

Рустам Мірзоєв, «Стілець», 2014.

Цей найбільший захід на теренах балтійського регіону визначає кращі художні галереї та митців Європи. Цього разу на його стендах було представлено 55 галерей сучасного мистецтва з 15 країн, у тому числі з Данії, Великобританії, Італії, Нідерландів, Франції, Німеччини. Їх відвідало близько 25 тисяч осіб.

Україна, яку обрали почесним гостем форуму, презентувала сім галерей. Одна з них — «Цех» — виборола гран-прі. Її очолює щорічний учасник ярмарку Олександр Щелущенко. Він працює з митцями українського походження з різних країн.

Євген Петров, «Даша з Уралмашу», 2014.

— Я щасливий з того, що маю змогу показувати оригінальне українське мистецтво в Литві, — зазначив Олександр. — Тут його розуміють більше ніж вдома.

Ще один український митець став володарем гран-прі — Микита Шалений з Дніпропетровська. Його інсталяція «Сибір» зроблена з майже однієї тисячі китайських рушників зеленого, сірого й чорного кольорів. Робота одразу привертає увагу. Ось що він розповів про свій задум: «Після анексії Криму це своєрідна пересторога від зазіхань сусіда. Також слід пам’ятати, що на планеті ще збереглося чимало незайманих лісових територій. Їх слід ретельно берегти. Бо Земля — живе тіло, а людина — духовна субстанція, і одне без одного вони не можуть існувати».

Мартинас Гаубас, «Контейнер».

Дебютували на форумі, але одразу привернули увагу до своєї творчості київський художник Гліб Вишеславський та художниця з Дніпропетровська Кinder Альбом. Через власні відчуття й переживання вони показали відвідувачам складну ситуацію в нашій країні.

Утретє бере участь в ярмарку ArtVilnius паризька галерея «Караван». Її артдиректор виходець із Грузії Шалва Хаханашвілі. Він давно співпрацює з Арт-академією Литви та українським культурним центром у Франції. Творче кредо «Каравана» — об’єднати митців з різних континентів, які мають спільні мистецькі принципи. Щодо робіт українських художників він висловився так: «У більшості з них очевидна пульсація часу й подій. Проте завжди відчувається пошук позитивного виходу зі складної ситуації… Інакше не було б митця. Я впевнений, що мир переможе».

На закритті форуму його незмінний президент Діана Стомене відзначила, що ArtVilnius і надалі пропагуватиме сучасне мистецтво, підтримуватиме однодумців, відкриватиме нові імена. А українським митцям побажала миру, стабільності й якнайшвидшого вступу до Євросоюзу. 

Віра ДОЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua