"Подорож без турфірми обійдеться дешевше"

12 лютого 2016

Юлія та Вадим Никорюки не зверталися до турфірм і вирушили до Праги самотужки. Безкоштовна віза, 13 годин в автомобілі – і Прага.

Пара любить подорожувати власним авто. Переконують, що так значно цікавіше і зручніше. Головне – добре підготувати свій автомобіль, подбати про його надійність у дорозі. 

– Ми вирішили не звертатися до турфірм і підготувати все самотужки, – каже Юлія. – Без турфірми подорожувати дешевше і цікавіше. Насамперед подали документи на туристичні візи до Львова. Чеська віза є безкоштовною для молоді до 26 років. Коли отримали візи, одразу ж вирушили автомобілем зі Львова до Праги. Їхали 13 годин. Коли опинилися в місті, були приголомшені його красою.

Пара забронювала номер у невеличкому готелі неподалік від центру міста. Весь час Юлія і Вадим гуляли пішки, адже майже всі визначні пам’ятки знаходяться недалеко одна від одної. А от розміняти гроші виявилося проблемою.

– У Празі приймають лише місцеві крони, – розповідає Юлія. – У банках, окрім різниці в курсі, з вас беруть ще й відсоток від суми обміну. У центрі ж можна поміняти без відсотків у будь-якому обмінному пункті. Але обов’язково дивіться за яким курсом. Із собою краще брати євро, а потім міняти на крони. Так набагато вигідніше.

– У Празі ми скуштували чимало смаколиків, – розповідає Юлія. – Зокрема так званий «трудельник». Смішна назва, але дуже смачна штучка, зроблена зі здобного тіста та обсипана корицею. Чехи та туристи смакують цю булочку із гарячим солодким вином, яке продається майже на кожному кроці. В усіх ресторанах і кафе є меню трьома мовами – чеською, англійською і російською.

Родина Писларів радить усім, хто побуває у Празі, обов’язково спробувати чеські страви, такі як вепрове коліно, свинина з капустою і кнедликами, фарширований гусак чи качка, яблучні струделі і багато іншого.

– Ціни на такі страви не низькі, але спробувати варто, – говорить Вадим. – Крім того, у Празі досить багато в’єтнамських і китайських забігайлівок. Страви там досить смачні, порції великі, та й ціни не кусаються. Після прогулянок треба обов’язково заглянути у місцеві паби і випити пива. У центрі келих пива коштує від 40 крон. Неподалік від центру можна знайти таке ж пиво за 20 крон.

Побували Юлія та Вадим і на Карловому мосту, який з’єднує старе і нове місто. Вздовж нього розташовані 30 скульптур. Одна з них, за легендою, виконує бажання, – якщо доторкнутися до пам’ятника Яна Непомуцького.

– У старому місті знаходиться один із найбільших замків світу – Празький град. Зараз він є резиденцією президента Чехії, – розповідає Юлія. – Також варто відвідати Вишеград – це місце, з якого починалася Прага. На його території знаходиться єдиний у світі храм, у якому зображений диявол. Любителям сучасної архітектури буде цікаво побачити танцюючий будинок, який відображає пару танцюристів. На його даху є французький ресторан.

Марина РАВЛЮК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua