"Подвиг здобув безсмертя"

Олена ІВАШКО
8 лютого 2013

ПАМ’ЯТЬ

У Миколаєві увічнили єдиного Героя Радянського Союзу ромської національності 

Виповнилося 100 років від дня народження славного сина циганського народу Тимофія Прокоф’єва, який загинув під час війни, визволяючи Миколаїв. З нагоди цієї дати ветерани війни, представники громадських організацій національних меншин, молодь зібралися біля пам’ятника десантникам для того, щоб ушанувати пам’ять про героя. Тимофій Ілліч Прокоф’єв — стрілок 2-ї роти 384-го окремого батальйону морської піхоти Одеської Військово-морської бази Чорноморського флоту, був у складі десанту з 68 бійців під командуванням Костянтина Ольшанського.

Тимофій Прокоф’єв народився 2 лютого 1913 року в Росії. З початку Великої Вітчизняної війни був звільнений від мобілізації. Але в квітні 1942 року в боях за місто Білий загинув його молодший брат Василь. Тимофій пішов до військкомату і заявив: «Я повинен встати на його місце. Прошу послати мене на фронт». Його прохання задовольнили. Він брав участь у Новоросійській десантній операції, бився за утримання і розширення захопленого плацдарму на Керченському півострові. Двічі був поранений, але від госпіталізації відмовився.

У другій половині березня 1944-го року війська 28-ї армії розпочали бої із звільнення Миколаєва. Щоб полегшити фронтальний удар наступаючих, було вирішено висадити в порт Миколаєва десант. Зі складу 384-го окремого батальйону морської піхоти виділили групу десантників під командуванням старшого лейтенанта Костянтина Ольшанського. В неї увійшли 55 моряків, двоє зв’язківців і десятеро саперів. Одним із десантників був матрос Прокоф’єв.

Дві доби загін вів кровопролитні бої, відбив 18 запеклих атак противника, знищивши до 700 солдатів і офіцерів ворога. Під час останньої атаки фашисти застосували вогнемети й отруйні речовини. Але ніщо не змогло зломити опір десантників. Вони з честю виконали бойове завдання. 28 березня 1944 року радянські війська звільнили Миколаїв. Коли війська зайшли в місто, перед ними постала страшна картина битви. Живими лишилося тільки десятеро бійців.

Одним із перших у тих боях загинув і Тимофій Прокоф’єв. Кожен учасник десанту був удостоєний звання Героя Радянського Союзу. На честь героїв-десантників у центрі Миколаєва встановлено меморіал.

На пам’ять про Тимофія Прокоф’єва, а також усіх героїв-ольшанців у церкві Святителя Миколая відслужили панахиду, потім відбувся мітинг, що завершився покладанням квітів до братської могили біля Вічного вогню. Ініціатором увічнення пам’яті сина ромського народу виступило Миколаївське обласне товариство «Романі Бахт» за підтримки відділу у справах національностей Миколаївської облдержадміністрації. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua