"Поезія на рівні «Ватерлінії»"

Олена ІВАШКО
27 червня 2012

ФЕСТИВАЛЬ.  На конкурс у Миколаїв надіслали свої вірші понад 160 поетів з восьми країн
 

Упродовж трьох днів у Миколаєві відбувалися поетичні змагання в ході  II відкритого фестивалю поезії «Ватерлінія-2012». На конкурс, який було оголошено за два місяці, надіслали свої вірші понад 160 поетів із восьми країн — України, Росії, Молдови, Придністров’я, Казахстану, Білорусі, Ізраїлю, Фінляндії. Відбір кращих віршів проводили через Інтернет. Журі оцінювало літературні твори під шифрами, щоб уникнути суб’єктивізму в оцінках. Тож оцінювали не авторів, а самі вірші.

До фіналу фестивалю вийшло 20 найталановитіших поетів, які й стали безпосередніми учасниками літературного змагання у Миколаєві, — за головний приз, грошові премії та звання переможця «Ватерлінії-2012». А головний приз — символічний вітрильник з італійського мармуру — виготовив спеціально для конкурсу відомий миколаївський скульптор заслужений діяч мистецтв України Іван Булавицький.

Як зазначили члени журі, серед фіналістів конкурсу «Ватерлінія-2012» слабких віршів не було, а сам другий фестиваль відрізнявся від першого вищим літературним рівнем. До складу журі увійшли  відомі в Україні професійні літератори, лауреати  престижних літературних конкурсів і фестивалів:  Володимир Пучков,  Наталія Бельченко, Володимир Гутковський, Олександр Чернов,  Дмитро Кремінь, Анатолій Кичинський,  Лариса Радченко,  Олексій Торхов.

Чому поетичний фестиваль має таку специфічну назву — «Ватерлінія», розповів голова оргкомітету та журі Володимир Пучков: «Технарі скажуть, що ватерлінія — це лінія на корпусі судна, що розділяє підводну та надводну частини. А поети, замислившись, скажуть: це лінія, що розділяє небо і воду, водну і повітряну стихію, висоту і глибину. Нічого дивного немає, що учасники літературного фестивалю легко відгукнулися навіть на назву, підхопили цей корабельний термін і перетворили його на метафору, побачили в ньому поетичний образ».

У рамках фестивалю  проводили також презентацію нових книжок і журналів, «круглий стіл» за темами новомодних тенденцій, музично-поетичний вечір у художньому музеї ім. Верещагіна тощо. А власне конкурсні читання фіналістів «Ватерлінії-2012» пройшли у Центральній міській бібліотеці ім. М. Кропивницького. За попередніми умовами, учасники повинні були виконати обов’язкову програму — надіслати вірші на задану тему, яка була сформульована просторо: «Місто корабелів. Передчуття великої води. Передчуття корабля. Людина і корабель... І звичайно ж, ватерлінія — прикордонна смуга, що розділяє водну і повітряну стихії». Решта  — на вибір.

Перше місце і головний приз «Ватерлінії»  присуджено киянці Ганні Малігон. Друге місце завоювала Євгенія Більченко (Київ), третє поділили Наталія Пасічник (Тернопіль) та В’ячеслав Рассипаєв (Київ). Усі вірші опубліковано у збірнику «Ватерлінія-2». А учасники фестивалю сподіваються зустрітися на миколаївській землі  наступного літа. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua