"Поглиблення реформ очікують і економіка, й армія"

Юрій МЕДУНИЦЯ
24 вересня 2015

Перший і, сподіватимемося, не останній візит до України Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга видався напрочуд змістовним і продуктивним. Фінальним акордом його перебування в нашій країні стала зустріч із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Сторони підбили підсумки співпраці, накресливши напрями подальшого поглиблення й щільнішої взаємодії на осяжне майбутнє. Особливо в умовах, що Альянс є нині ключовою системою безпеки для 28 своїх країн-членів і всього вільного світу.

Їхня позиція, на думку Прем’єра, була визначальною в підтримці й захисті територіальної цілісності, незалежності й суверенності нашої держави. «НАТО і країни-члени Альянсу були першими, які засудили російську воєнну агресію проти України, незаконну анексію Криму і воєнну інтервенцію на територію Донецька і Луганська російських агресорів», — констатував Арсеній Яценюк.

Тому Україна високо цінує рівень співпраці, який кардинально змінився протягом останнього року. Українці усвідомлюють, що набуття членства в НАТО непросте і потребуватиме зусиль української влади й часу. Тож план, розроблений нашою владою і НАТО, дуже важливий для вірогідності майбутнього членства в Альянсі.

Глава уряду нагадав про рішення Бухарестського саміту 2008 року, де було чітко зазначено, що двері для України в НАТО відчинені: «Сподіваюся, на саміті, який відбудеться наступного року у Варшаві, це буде підкріплено ще й конкретними рішеннями», — цитує його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Останнім часом зусилля Альянсу спрямовано на модернізацію української армії, яка бореться проти російської агресії на східних кордонах. Ключові аспекти партнерства — нова система логістики у Збройних силах, нова система комунікації, медичного забезпечення, навчань і тренувань.

Співрозмовники погодилися, що нині Україна доволі успішно співпрацює зі Сполученими Штатами Америки, Канадою, Великою Британією, Німеччиною та іншими країнами. І водночас перебуває на передовій захисту європейських цінностей, миру і стабільності в Європі.

«Нашими спільними зусиллями з НАТО і країнами-членами Альянсу, ми переконані, Україна повністю відновить свою територіальну цілісність і збереже незалежність, — наголосив Арсеній Яценюк. — І настане час, коли буде оголошено, що Україна стала 29-м членом Північноатлантичного альянсу».

Генеральний секретар НАТО підкреслив, що ця організація й надалі надаватиме політичну та практичну підтримку Україні: «НАТО підтримує і підтримуватиме Україну на шляху обстоювання її суверенітету, територіальної цілісності, незалежності і наполягатиме на виконанні всіх аспектів мінських домовленостей».

Єнс Столтенберг відзначив успішне проведення наших реформ. І не лише у військовій сфері, галузі безпеки і оборони, а й в економічній, оскільки це абсолютно необхідне для досягнення стійкості економіки.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua