"Погода дає змогу заощаджувати"

Катерина МАЦЕГОРА
16 сiчня 2016

На селекторній нараді, яка відбулася під головуванням віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, посадовці шукали відповіді на три запитання: як забезпечити стале проходження опалювального сезону 2015—2016 років; який стан розрахунків підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ; якою буде ціна для населення за послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря та в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі.

Батьки заплатять менше за тепло, й дітям буде більше солодощів. Фото Володимира ЗAЇКИ

Геннадій Зубко нагадав головам облдержадміністрацій про їхню відповідальність за стан опалювального сезону на місцях та інформування координаційного центру про ситуацію з функціонуванням усіх систем опалення, водопостачання й водовідведення на місцях.

Окремо він розповів, що завдяки дії постанови про перерахунок вартості послуг опалення залежно від температури повітря споживачі економлять близько 25% коштів. «У 2015 році підприємства теплокомуненерго зекономили на споживанні газу два мільярди кубічних метрів порівняно з попереднім роком», — сказав віце-прем’єр.

Він також наголосив, що протягом 2015 року встановлено 50% будинкових лічильників тепла і газу. У 2016-му слід вийти на 75—78%.

«Ми маємо пояснити населенню необхідність економії газу і, за можливості, заміну його іншими видами палива та енергії. Люди мусять розуміти, що зараз важливо бути ощадливими у споживанні тепла й гарячої води та не спалювати дорогоцінні енергоресурси у повітря», — передає слова Геннадія Зубка прес-служба Мінрегіону.

Натомість заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк розповів, що з грудня громадяни отримуватимуть платіжки з відповідним перерахунком вартості послуг з централізованого опалення залежно від температури повітря або в разі ненадання чи неякісного надання таких послуг.

Він нагадав, що порядок надання послуг з централізованого опалення, обліку та оплати цих послуг визначають згідно з Правилами та типовим договором, затвердженими постановою КМУ від 25.07.2005 №630, у яку рішенням уряду внесено відповідні зміни. Йдеться про постанову КМУ від 30.10.2015 №1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря», яка набрала чинності 19 грудня 2015 року.

«Відтепер основні чинники, що визначають розмір щомісячної оплати за послуги з централізованого опалення, — фактична температура зовнішнього повітря у розрахунковому місяці, тривалість опалювального сезону і середньозважена річна витрата теплової енергії протягом опалювального сезону, фактична кількість діб надання послуги та календарна кількість діб, — наголосив посадовець. — У разі ненадання послуг з централізованого опалення, надання їх не в повному обсязі або зниження якості виконавці послуг зобов’язані зробити перерахунок».

Зміни в порядку нарахування плати за послуги з централізованого опалення стосуються споживачів, у яких у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок немає засобів обліку теплової енергії. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua