"Похорон Чавеса: шабля Болівара і мавзолей"

11 березня 2013

ТИЖДЕНЬ СКОРБОТИ. У Каракасі попрощалися з покійним лідером Венесуели Уґо Чавесом, який керував країною 14 років і помер у вівторок після виснажливої боротьби з тяжкою недугою – раком. Головні урочистості відбулися в стінах Військової академії, де свого часу навчався Чавес і куди труну з його тілом доправили зі шпиталю.

Церемонія розпочалася з виконання національного гімну Венесуели. Потім віце-президент країни Ніколас Мадуро, якого перед смертю Чавес назвав своїм наступником, поклав на труну з тілом покійного золоту шаблю героя визвольної революції в Латинській Америці Симона Болівара.

Попрощатися з Чавесом приїхали делегації з 54 країн, у тому числі, й українська. Серед присутніх було понад 30 світових лідерів. Зокрема, президентів латиноамериканських країн, з яким Чавес не лише співпрацював, а й водив тісну дружбу. Також до Каракаса прибув лідер Ірану Махмуд Ахмадінеджад та президент Білорусі Олександр Лукашенко. Останній біля труни покійного не зміг стримати сліз.

Венесуельська влада вирішила забальзамувати тіло Чавеса, як свого часу Леніна та Мао Цзедуна. Скляний саркофаг виставлять у Музеї збройних сил Венесуели, де церемонія прощання триватиме ще 7 днів. Чимало прихильників закликали помістити Чавеса у пантеон визначних людей Венесуели, однак, за конституцією, це можливо лише за 25 років після смерті людини.

Як очікується, після церемонії прощання з Чавесом Ніколас Мадуро складе присягу виконувача обов‘язків президента. Його головним завданням стане призначення дати президентських виборів, які, за законом, мають відбутися упродовж 30 днів, 14 квітня 2013 року.

Copyright © 2013 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua