"Політ грузинського «Сухішвілі»"

Ірина ПОЛІЩУК
17 березня 2016

Ніно й Іліко Сухішвілі люблять українську публіку, яка відповідає їм взаємністю. Фото надані організацією «Альянс-шатро»

Щоб відчути запальний грузинський темперамент, не обов’язково їхати до цієї чудової країни — днями Національний балет Грузії «Сухішвілі» завітав до України. Важко передати словами те, що виробляли на сцені його учасники. Здавалося, що так «літати» людина просто не здатна. Їхній танець поєднував неприборкану мужність й витончену граційність. Кожен танцюрист наділений талантом, вишуканою майстерністю. Гордовитих грузинських чоловіків, рухи яких на сцені різкі та гарячі, доповнювали тендітні жінки, які рухалися плавно, як справжнісінькі пави. Емоційну напругу танцю підкреслювала не менш запальна грузинська музика. Тож зала раз по раз буквально вибухала оплесками глядачів.

Національний балет Грузії став єдиним ансамблем народного танцю, котрому надали право виступити на знаменитій сцені Ла Скала в Мілані. Тоді колектив справив фурор: завісу театру підіймали 14 разів — ансамбль встановив новий рекорд, «відібравши» його у Карузо.

Секрет такого неймовірного успіху криється в тому, що три покоління династії Сухішвілі керують колективом вже понад 70 років. Нині за його майстерність відповідають внуки засновників — Іліко і Ніно Сухішвілі.

«Українська публіка завжди нас дуже добре приймає, тому ми любимо приїжджати у вашу країну. Для нас кожен тур — це свято, — ділиться враженнями з «УК» директор колективу Ніно Сухішвілі. — Вже одинадцятий рік поспіль у лютому та березні ми приїжджаємо сюди. На вашій землі почуваємося, немов удома. Тури завжди проходять з великим успіхом. Попри економічну кризу та інші проблеми, які є в Україні, глядач все одно ходить на наші концерти. І це дуже приємно. Натомість ми намагаємося своєю творчістю підняти бойовий дух українського народу».

Цього разу до України приїхав колектив у складі 70 артистів. Більшість із них — молоді хлопці, середній вік яких 25 років. Шукають таланти для свого балету його керівники здебільшого серед випускників власної школи, де навчається приблизно 2 тисячі учнів, щоправда, до колективу потрапляють одиниці.

Учасники балету довели, що можуть «літати». Фото надані організацією «Альянс-шатро»

«Коли нашим учням виповнюється 17 років, ми проводимо кастинг. І тих, хто має талант, харизму, переводимо в наш колектив, — каже Ніно Сухішвілі. — В ансамблі хлопців утричі більше, ніж дівчат».

Відвідав концерт Національного балету Грузії голова Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі, який розповів, що вже давно товаришує з багатьма учасниками балету і особисто з директором Ніно Сухішвілі. «В Грузії я їх постійно підтримував. Як можу роблю це і в Україні, — розповідає Міхеіл Саакашвілі. — Національний балет нині — це не просто візитівка Грузії, він став справжнім українським ансамблем за духом. Адже щойно Росія розпочала війну з Україною, колектив відмовився від гастролей у країні-агресорі. Натомість український глядач Національний балет Грузії сприймає з дуже великим ентузіазмом».

Артисти також дуже люблять відвідувати Київ. Цього разу їм навіть вдалося зробити невеличку екскурсію містом.

Насамкінець.  Концертний тур Національного балету Грузії ще триватиме Україною — заплановано візити до багатьох українських міст, серед яких Дніпропетровськ, Харків, Одеса, Херсон, Кривий Ріг, Миколаїв, Запоріжжя, Біла Церква. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua