"Пологи за допомогою Скайпу"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
20 вересня 2012

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ. Провідні фахівці Дніпропетровського обласного перинатального центру почали надавати відеоконсультації своїм колегам з інших міст і сільських районів області за допомогою  комп’ютерної програми Скайп (Skype).

Відкритий нещодавно медзаклад розрахований на 4000 пологів на рік. Дніпропетровський обласний перинатальний центр експерти вже визнали одним із найсучасніших у країні.

«Завдяки новому обладнанню маємо можливість упроваджувати новітні технології та методики лікування пацієнтів. Зокрема надавати відеоконсультації за допомогою Скайпу медичним працівникам усіх міст та районів області, а також отримувати консультації спеціалістів із багатьох регіонів України, — зазначила головний лікар Дніпропетровського обласного перинатального центру Людмила Падалко. — Це дуже зручно як для наших колег, так і для нас самих. Тепер лікарям з інших населених пунктів не обов’язково приїжджати чи дзвонити по телефону. Головна перевага такого способу спілкування та надання медичної допомоги в тому, що наші фахівці можуть побачити та поспілкуватися з пацієнткою, самостійно оцінити її стан здоров’я та на відстані в режимі реального часу надати висококваліфіковану консультацію щодо подальшого лікування».

У перинатальному центрі в Дніпропетровську надають медичну допомогу жінкам зі складним перебігом вагітності, загрозою викидня, патологією плоду, з ускладненими пологами. Також тут лікуються хворі на безпліддя, інші гінекологічні хворі. У центрі роблять складні операції з широким застосуванням методу лапароскопії. Немовлят виходжують у сучасно обладнаному відділенні інтенсивної терапії. На лікування однієї дитини в реанімаційному відділенні з обласного бюджету виділяють 230 грн на добу. Це один з найвищих показників у країні. За два місяці роботи в перинатальному центрі провели 572 пологів, з яких 179 — з ускладненнями, 106 — за допомогою кесарева розтину та 66 передчасних пологів. 28 немовлят народилися вагою до 1500 грамів. Пацієнтками центру були 306 жительок Дніпропетровська та 266 — із міст та районів області.  «Створена на Дніпропетровщині в рамках реалізації Національного проекту «Нове життя» комплексна система надання перинатальної допомоги матерям та дітям є моделлю взаємодії між перинатальними центрами та профільними фахівцями з усієї України. Важливою складовою цього проекту є налагодження зв’язків між фахівцями для підвищення якості діагностики стану пацієнтів та надання своєчасної медичної  допомоги», — зазначила начальник головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург.

До речі. Дніпропетровська область перша в Україні завершила створення комплексної системи надання перинатальної допомоги матерям та дітям. Окрім обласного, це й відкритий у грудні 2011-го перинатальний центр у Кривому Розі, розрахований на 3000 пологів на рік. Крім того, в області функціонує потужна мережа міжрайонних пологових центрів та три неонатальні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua