"Польща не змінює пріоритетів"

1 березня 2013

ДИПЛОМАТІЯ

Сусідня країна вкотре довела, що є чудовим адвокатом України в європейській спільноті     

У рамках офіційного візиту до Республіки Польща міністр закордонних справ Леонід Кожара був прийнятий Президентом цієї держави Броніславом Коморовським. Сторони обговорили актуальні питання співробітництва як у контексті двосторонньої, так і багатосторонньої взаємодії. Позитивно відзначено активний політичний діалог на всіх рівнях та висловлено обопільну зацікавленість у подальшому розвитку співпраці в дусі стратегічного партнерства.

У ході бесіди Леонід Кожара та Броніслав Коморовський позитивно оцінили результати XVI саміту Україна — ЄС. У цьому контексті особливий наголос було зроблено на узгодженні спільних кроків для довгоочікуваного підписання під час Вільнюського саміту «Східного партнерства» Угоди про асоціацію. Глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства докладно поінформував про схвалений урядом України План першочергових заходів у сфері  європейської інтеграції. Він також висловив вдячність Президентові Польщі за особисту підтримку євроінтеграційного курсу України.

У рамках візиту під головуванням Леоніда Кожари та його польського колеги Радослава Сікорського відбулося п’яте засідання Ради МЗС України та Республіки Польща. У ході засідання проаналізовано результати двостороннього співробітництва у 2012 році, узгоджено графік першочергових заходів на 2013-й.

Обговорено практичні шляхи підтримки Польщею європейської інтеграції України, перспективи взаємодії в рамках головування України в ОБСЄ, практичні аспекти співробітництва в консульсько-правовій сфері. Окрему увагу приділено взаємодії України з «Вишеградською групою», зокрема в контексті головування Польщі у цьому регіональному об’єднанні.

Леонід Кожара та Радослав Сікорський підписали міжурядову Угоду про взаємне працевлаштування членів сімей працівників закордонних дипломатичних установ, повідомляє прес-служба МЗС.

Крім того, український міністр зустрівся з Маршалком Сейму Евою Копач та Маршалком Сенату Богданом Борусевичем. Обговорено актуальний стан та перспективи співробітництва на міжпарламентському рівні, зокрема у контексті підготовки чергового засідання Міжпарламентської асамблеї «Україна — Польща — Литва» в березні цього року у Варшаві, а також підготовки до чергового засідання Міжпарламентської асамблеї «Україна—Польща», що відбудеться в Києві.

Спікери Сейму та Сенату підкреслили готовність і надалі надавати Україні підтримку в практичній реалізації євроінтеграційного курсу, зокрема з питань якнайшвидшого підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У цьому контексті польська сторона запропонувала активізувати контакти між парламентськими комітетами, а також започаткувати програми стажування для співробітників Апарату Верховної Ради.

Також Леонід Кожара, як діючий голова ОБСЄ, обговорив пріоритети України у сфері прав людини, демократії та верховенства права під час зустрічі з Директором Бюро ОБСЄ з демократичних інституцій та прав людини Янушем Ленарчічем.

Боротьба з торгівлею людьми, свобода ЗМІ та навчання молоді з питань прав людини — серед головних пріоритетів Українського головування в ОБСЄ у 2013 році.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua