"Польща виторгувала нову формулу"

Ганна РОМАШКО
7 листопада 2012

ОБЕРЕЖНО: ГАЗ! Польська державна нафтогазова компанія PGNіG домовилася про знижку на російський газ в розмірі понад  10%,  повідомила голова правління PGNіG Гражина Пьотровська-Оліва учора  на прес-конференції у Варшаві.

Вона відмовилася назвати орієнтовну ціну палива, що купувалося, посилаючись на комерційну таємницю, проте наголосила, що нові умови дадуть змогу польській компанії купувати російський газ на порівнянних умовах з іншими найбільшими споживачами «Газпрому» в Європі, передає власкор УНІАН.

Головними набутками досягнутої 5 листопада увечері угоди Г.Пьотровська-Оліва назвала, окрім нижчої ціни, зміну формули визначення вартості російського газу.

За її словами, ціна російського газу, що постачається до Польщі, визначатиметься з урахуванням котирувань на спотовому ринку блакитного палива, а не виключно нафтових котирувань. До речі, у повідомленні «Газпрому» з цього приводу  сказано, що в ході зустрічі сторони досягли домовленості про коригування умов контракту на постачання газу до Польщі, і що досягнута ціна сировини враховує поточні ринкові ціни на газ та нафтопродукти.

Також Г.Пьотровська-Оліва повідомила, що вчора ввечері, після підписання контракту, компанія PGNіG відкликала свій позов з Міжнародного арбітражного суду в Стокгольмі, до якого зверталася з проханням змусити «Газпром» знизити ціну на газ у лютому цього  року.

Вона наголосила, що дешевше паливо з Росії дасть змогу уникнути планованого з 2013 року подорожчання газу для польських споживачів, зазначивши, що PGNіG завдяки новому контракту має намір знизити ціну для своїх клієнтів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua