" Польські державні вузи удвічі знизили ціни на навчання"

16 червня 2016

Ціни на навчання для іноземців удвічі знизили в кількох державних вузах Польщі. Вступникам достатньо пройти співбесіду польською чи англійською мовами. Кількість українських вступників, які хочуть навчатися у польських вузах, різко зростає. За даними польсько-української міжнародної програми «ОсвітаПоль», цьогоріч приблизно третина вітчизняних абітурієнтів вже встигли зупинити свій вибір на державних вузах Польщі.

Також чимало українців нині їздять не екскурсію до Польщі, щоб оглянути вподобаний вуз, ближче познайомитися з умовами навчання та проживання. Перед мандрівкою доречно купити дорожню валізу на колесах – неодмінний атрибут вдалої подорожі. Найвигідніші ціни на якісні чемодани з Німеччини пропонує інтернет-магазин Monopol. Довговічність, надійні замки й колеса, чудовий дизайн – такі валізи ідеально пасуватимуть як для мандрівки всією родиною, так і для ділової поїздки. Купити дорожній чемодан на колесах від Monopol легко завдяки швидкій системі доставки всією територією України.

Вирішальним для збільшення популярності серед українців польських вузів стало істотне подешевшання послуг державних польських ВНЗ. Навіть топові вузи сусідньої Польщі у два рази знизили ціни для українців на здобуття переважної кількості спеціальностей.

– У мене спеціальність «Журналістика, суспільна комунікація, реклама і PR», – каже українець Олег, студент другого курсу Ягеллонського університету. – Крім того, диплом, який отримаю, забезпечить більше свободи вибору роботи.

«У Польщі досить цікава система вступу, – продовжує Олег. – Для студентів з-за кордону у Ягеллонському університеті відбувається спочатку реєстрація на сайті вузу з маленькою оплатою 18 злотих (це чотири євро), а далі перевіряють правдивість усіх документів. Якщо все добре, допускають до наступної хвилі реєстрації і кажуть дату співбесіди».

Для співбесіди потрібно знати польську мову або ж англійську (за бажанням студента).

– На співбесіді допитуються, чому саме ця спеціальність, університет і так далі, – каже Олег. – Це досить легка процедура для вступу. Для поляків набагато важче вступити. Вони здають тест, подібний до нашого ЗНО, який поділений на три етапи.

Хлопець навчається польською мовою. Окрім того, вивчає англійську та німецьку.

– Там, як і в Україні – лекції, сесія, – розповідає Олег. – Але добре те, що взагалі немає корупції. За сесію ти ніколи не даєш комусь 200 гривень на руку. Там можливо домовлятися, але не в тому плані, що даєш гроші, а в тому плані, що до тебе добре ставляться. Якщо ти проявляєш ініціативу, то це заохочується. Без грошей можна залагодити пропущені заняття. Просто тебе навантажують інформацією, яку треба вивчити.

ДОВІДКА «УК»

Де в Польщі знизили вартість навчання

♦Лодзький університет – рік навчання на найпопулярніших спеціальностях обійдеться від 1000 до 1250 євро.

♦Краківський педагогічний університет. Абітурієнти з України за рік навчання на більшості спеціальностей платитимуть 1000 євро.

♦ Державний університет імені Марії Склодовської-Кюрі (Люблін) – орієнтовні ціни від 1250 до 2000 євро за рік.

♦Ченстоховський і Люблінський університети «подешевшали» до 1000 євро за рік на найпопулярніші спеціальнсоті.

Микола ТОМЧУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua