"Полтавщина: Усі сім’ї солдатів — під опікою"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
5 листопада 2015

Із перших днів проведення антитерористичної операції на сході країни, найактивнішу участь у ній беруть і жителі Полтавщини. Багато їх, на жаль, звідти не повернулося, але вдома залишилися їхні рідні, і святий обов’язок місцевої влади взяти цих людей під державну опіку. Вже понад рік минуло відтоді, як у зоні АТО загинув військовослужбовець ВСУ, полтавець Євгеній Анатолійович Юденко. Йому було всього 18 років, він навіть не встиг одружитися. Це велике горе для його матері, пенсіонерки Галини Лавроненко, яка живе у селищі Артемівка Чутівського району. Районна влада з розумінням і належною відповідальністю поставилася до її потреб та інших членів сім’ї загиблого. Їм надали матеріальну допомогу і статус «член сім’ї загиблого ветерана війни», видали посвідчення. Виплатили також одноразову допомогу 609 тисяч гривень, поставили на облік в ЄДАРП, надали житлову субсидію. У травні Галина Іванівна відпочила 18 днів за безкоштовною путівкою в санаторії, до того ж її тепер обслуговує структурний підрозділ «Соціальний офіс» територіального центру соцобслуговування населення. Інформацію про сім’ю розміщено на інформаційному Інтернет-майданчику проекту «Люди допомагають людям». Його мета — надавати волонтерську допомогу родинам, які постраждали внаслідок громадянського протистояння в Україні, починаючи з 2013 року, та під час АТО.

У квітні Галину Лавроненко запросили на сесію Полтавської обласної ради, де їй вручили нагороду сина. Цією сім’єю, як і рештою родин загиблих полтавців, опікуються соціальні працівники, які з’ясовують їхні потреби. Недавно їх відвідали голова Чутівської райдержадміністрації Сергій Апряткін та директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов. На могилі Євгенія Юденка встановили пам’ятник (на його придбання надали 15 тисяч гривень). Це тільки стосовно однієї сім’ї загиблого.

Згідно з дорученням голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка в області за учасниками АТО зберігають робочі місця, допомагають їм із соціальною адаптацією після демобілізації тощо.

У Чутівському районі створено інформаційний центр для консультування осіб, які постраждали під час виконання військової служби, та членів їхніх родин, а також сімей загиблих військовослужбовців і працівників правоохоронних органів щодо їхніх прав.

Як повідомила директор Полтавського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світлана Півень, тих, хто потребував, підлікували, оздоровили, багатьом допомогли з роботою і отриманням статусів «учасник бойових дій» та «інвалід війни», посприяли в наданні земельних ділянок. Демобілізовані проходять комплексне медичне обстеження та отримують довідки для оздоровлення в санаторно-курортних закладах, їм допомагають знайти роботу чи започаткувати підприємницьку діяльність тощо.

Демобілізованих військовослужбовців забезпечують першою психологічною підтримкою та динамічним психологічним діагностуванням. Послуги з відпочинку в санаторно-курортних закладах Полтавщини вже надано 852 демобілізованим військовим та членам їхніх сімей. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua