"Полуниця врятує від інфаркту"

26 сiчня 2013

ТЕНДЕНЦІЇ. Нещодавно вчені зі США з’ясували: якщо жінка протягом тижня з’їсть три порції полуниці та лохини, в неї ризик виникнення інфаркту знизиться, як мінімум, на третину. Такий позитивний вплив на здоров’я вчені пояснюють багатим вмістом натуральних флавоноїдів, якими насичені ягоди. Адже ці речовини допомагають розширити артерії, протистоять утворенню холестеринових бляшок і позитивно впливають на серцево-судинну систему.

Приємно, що в цьому році в Україні експерти прогнозують збільшення площ під суницю, лохину (рос. голубика), малину й чорну смородину.

— Ринок багатьох ягідних культур ще має потенціал для розвитку як за рахунок внутрішнього попиту, так і з огляду на можливе розширення експортних поставок, — зазначає генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. — Оскільки вирощування ягід — досить рентабельне виробництво, це викликає інтерес багатьох сільгоспвиробників.

Погоджується зі своїм колегою й експерт з вирощування ягідних культур Олег Босий.

— За нашими оцінками, у 2012 році було висаджено приблизно 430—440 га суниці садової, а це на 15—20% більше, ніж у попередньому сезоні, — каже експерт. — Попит на цю ягоду як на ринку свіжої продукції, так і з боку переробників залишається досить високим, тому тенденція зростання площ, найімовірніше, збережеться протягом найближчих двох-трьох років.

Також фахівець розповів, що закупівельна ціна на ягоду чорної смородини протягом останніх кількох років стабільно зростала і в 2012 році досягла 20-25 гривень за кілограм. Це підштовхнуло багатьох підприємців до закладення нових площ, а також до зростання вартості посадкового матеріалу.

— Найближчі кілька років не можна виключати ризику перевиробництва цієї ягоди і падіння цін практично до рівня виробничих витрат, — зауважує Олег Босий. — Подібне ми спостерігали вісім років тому, коли плантації вдалося зберегти лише тим виробникам, які змогли максимально знизити витрати за рахунок великої площі і механізації збору продукції.

Збільшується й кількість площ під такою новою для українського виробника ягідною культурою, як лохина американська. За останні п’ять років кількість площ, засаджених нею, зросла з кількох невеликих випробувальних ділянок до 260 га в 2011—2012 роках.

У свою чергу, виробники малини практично перестали закладати нові плантації ремонтантних сортів, оскільки переробники вже другий рік тримають закупівельні ціни на ягоду ремонтантної малини на досить низькому рівні.

За словами експерта, в той же час попит на ягоду звичайної малини в 2012 році зберігався на високому рівні, і закупівельна ціна в господарствах у середньому становила 30—34 гривні за кілограм. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua