На Тернопіллі нині діють понад 40 українсько-польських підприємств. Наш західний сусід — найбільший зовнішній торговельний партнер краю. Пріоритетними галузями у подальшій співпраці з поляками в області визначають сільське господарство, переробну та спиртову галузі, розвиток туризму. Національна економічна палата Польщі (НЕПП) обрала Тернопільщину, а також Волинь і Рівненщину для спільної діяльності.

НЕПП розробляє проект співпраці з Україною впродовж 2015—2020 років. Як наголосив голова комітету міського господарства НЕПП у Варшаві Зенон Кічка, який зустрівся з головою Тернопільської облдержадміністрації Степаном Барною, програма передбачає залучення до її втілення представників влади, підприємців і науковців. У межах проекту працюватимуть дві групи експертів — аграрії та науковці. Кошти на його підтримку надаватиме Європейський Союз. Уже стартували конкурси на участь.

До речі, для реалізації у краї таких програм можуть залучати й експертів з Парижа, Брюсселя та Берліна, адже в цих європейських столицях комітет міського господарства НЕПП також має свої центри.