"Поляки захистять полтавські ліси"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
21 жовтня 2011

ДОСВІД. Україна і Польща мають понад півтисячі кілометрів спільного кордону, значна частина яких пролягає через лісисту місцевість. Зрозуміло, що багато спільних проблем просто неможливо розв’язати у межах кордонів однієї країни. От і побувала на наших теренах делегація Генеральної дирекції державних лісів Республіки Польща на чолі з Генеральним інспектором державних лісів паном Конрадом Грибовскі. 

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Сівець поінформував своїх колег, що з початку року реалізація продукції підприємствами Держлісагентства зросла на 40 відсотків. Прибуток — на 1 млрд грн, порівняно з аналогічним торішнім періодом.

«Наступного року плануємо перейняти ваш досвід та залучити до ведення лісового господарства приватні компанії. Використовувати їх послуги під час будівництва лісових доріг та в лісозаготівлі, що дасть в наступному році збільшити прибуток до 5 мільярдів гривень», — розповів голова Держлісагентства. Крім того, вітчизняні лісівники залюбки вивчать та використають досвід польських колег у будівництві розсадників для саджанців із закритою кореневою системою, у розвитку екологічного туризму та в організації рекреацій.

Окремим пунктом візиту стало відвідання Полтавщини, де поляки ознайомилися із особливостями ведення тамтешнього лісового господарства. Вони побували в Миргородському та Гадяцькому лісгоспах, де дізналися про створення захисних насаджень, розвиток лісорозсадництва та заходи боротьби з лісовими пожежами.

У Гоголівському лісництві оглянули дендропарк із різними декоративними та екзотичними деревами, захисні насадження, створені в 2002 році на території Савинської сільради на площі 130,6 гектара. Сподобався їм і Гоголівський лісорозсадник, в якому побачили доглянуті посіви дубів, сосни, липи, берези, кленів, шкілки вічнозелених декоративних лісових порід тощо. Завдяки власному посадковому матеріалу всіх лісгоспів області планується до 2015 року підвищити лісистість Полтавщини з 9 до 15%. Делегація оглянула й рекреаційне облаштування лісових масивів Безвіднянського лісництва Гадяцького лісгоспу, що створюється для боротьби з лісовими пожежами в регіоні.

Директор офісу лісового насіннєводства пан Річард Ялок зазначив, що поляки мають неабиякий досвід у питаннях підготовки саджанців із закритою кореневою системою та протипожежного захисту лісів і готові поділитися ним із українськими колегами. На чудовій полтавській землі він побував уперше, і йому дуже сподобалися наші ліси, особливо лісорозсадник.

На прикладі Полтавської області подивимося, як українські лісоводи вирішуватимуть завдання збільшення лісистості країни. Для порівняння: нині лісистість Польщі сягає 29%. І сьогодні там робиться все, аби цей показник становив, щонайменше, 32 — 33%, як у середньому по Європі.

Як бачимо, у поляків є чого навчитися. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua