"Понад 40 видавництв країни представили новинки на фестивалі «Джура-фест» у Тернополі"

Микола ШОТ
22 травня 2012

КНИГОВИДАННЯ

Варіант дороги до читача

Упродовж трьох днів у Тернополі тривало свято української книжки й слова. Фестиваль відкрили втретє. Його директор Василь Ванчура зазначив, що форум книговидавців стає дедалі популярнішим. А на думку Дмитра Сапіги, директор львівського «Каменяра», представництво видавництв тут більше, ніж на столичних міжнародних книжкових виставках.

Не загубитися б лише у морі цікавих видань! Фото автора

Цього року свою продукцію в Тернополі представили 43 українських видавництва. Хоч охочих, як твердить Василь Ванчура, було значно більше, але їм доводилося відмовляти через нестачу приміщень. На стендах виставки-продажу в Українському домі «Перемога» на читача чекали сотні книжкових новинок художньої, науково-технічної, медичної, економічної, релігійної, навчальної та іншої тематики. До того ж їх вартість була нижчою, ніж у книгарнях, бо реалізовували за цінами видавництв.

З цілою торбою книжок, зокрема, зауважив Надію Новіцьку, директора обласної бібліотеки для дітей. Читачами цієї книгозбірні є понад 13 тисяч юних тернополян і жителів з навколишніх населених пунктів. Бібліотеці на придбання літератури цього року ще не виділили  коштів. Тож пані Надія купувала найцікавіші видання за власні кошти, а якісь для бібліотеки дарували їй видавництва.

Книжка і тішить, і зацікавлює. Фото автора

«Привчити малих дітей читати книжку» — це мрія для видавця Василя Ванчури. Мабуть, тому стільки уваги на фестивалі «Джура-фест» приділяли діткам, учням, студентам. Передовсім нагороджували переможців конкурсу «Тернопілля — край легенд». Це літературне змагання оголосили на початку торішнього грудня, аби прищепити юним любов до рідної землі, дослідницької та творчої роботи в царині історії, культурного надбання. На конкурс хлопчики та дівчата надіслали чимало легенд, міфів, переказів про свій край, з яких журі відібрало 14 найкращих. Їх проілюструють своїми малюнками вихованці художньої школи з обласного центру і згодом на прилавках книгарень з’явиться нова книжка.

Про читачів організатори фестивалю теж не забули. 25 найкращих з них навіть урочисто відзначили. До того ж усім, хто любить книжку, запропонували яскраву та насичену палітру заходів. У тернопільських навчальних закладах, бібліотеках відбувалися зустрічі видавців та авторів з читачами. Кількадесят письменників приїхали з різних міст країни, аби поспілкуватися із шанувальниками своєї творчості, власними творчими задумами-планами. Водночас «Джура-фест» узявся відкрити й нові імена письменників та нагородити їх за кращі твори за минулий рік. Цих відзнак удостоїли Мирослава Дочинця з Мукачевого, киянку Ірину Шувалову, Ярослава Поліщука з Луцька та львів’янина Романа Скибу. 

«Укрмедкнига» з Тернополя — визнане у країні видавництво з випуску медичної літератури.
На фестивалі його видання представляли Ольга Корчевська та Віктор Федюк.
Фото автора

 Цього разу на фестивалі подбали про організацію круглих столів, серед тем яких: «Чи відповідає сучасна українська література на питання, які хвилюють нині суспільство», «Література та сучасний український театр». Пам’яті тернопільських письменників, які відійшли у вічність, присвятили літературний вечір «Негаснучі свічі». А ще був концерт співаної поезії, численні автограф-сесії. Цікаво, що й майстер-класи працювали. Ні, там не вчили, як складати речення чи римувати, видавці відповідних журналів переймалися вишивкою стібком, технікою шведського плетіння та ірландського мережива.

Тим часом організатори «Джури-фесту» турбувалися вже черговим фестивалем. Наступного року майданчиком книжкового свята стане не лише обласний центр, а й деякі районні міста. Василь Ванчура сподівається, що письменники-гості фестивалю дорогою до Тернополя зупинятимуться у населених пунктах задля зустрічі зі своїми читачами.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua