"Понад 600 тисяч комп’ютерів «захворіли» на троянський вірус"

9 квiтня 2012

ВІРУСНА АТАКА. Зареєстровано масове зараження компютерів на базі операційної системи Mac OS X троянської програмою BackDoor.Flashback.39. Про це повідомляє російський виробник антивірусного програмного забезпечення Dr.Web.

У блозі Dr.Web йдеться про 550 тисяч хворих машин. Проте пізніше аналітик компанії Іван Сорокін у своєму мікроблозі оцінив їх кількість у 600 000 і більше. Більше половини постраждалих комп'ютерів знаходяться в США. З них 274 розташовані в Купертіно, де базуються кілька великих IT-компаній, в тому числі Apple.

Фрагмент карти розповсюдження вірусу.

Троян використовує уразливість Java. Зараження комп'ютера відбувається при відвідуванні сайту з Java-скриптом, який завантажує в браузер Java-аплет з шкідливим кодом. Список таких ресурсів наводиться в блозі Dr.Web. Деякі користувачі форуму Apple, також підозрюють у розповсюдженні трояна сайт виробника модемів і роутерів D-Link.

Після установки програма звертається за інструкціями на віддалений сервер. Експерт з комп'ютерної безпеки Брайан Кребс стверджує, що BackDoor.Flashback.39 викрадає логіни і паролі, однак Сорокін вважає, що її основне призначення - маніпуляції з пошуковим трафіком.

3 квітня Apple, випустила оновлення для усунення вразливості Java, яку використовує троян. Ars Technica зазначає, що розробник Java Oracle закрив аналогічну вразливість на Linux та Windows, в середині лютого.

Троян BackDoor.Flashback.39 відомий в різних варіантах щонайменше з 2011 року. Ранні модифікації програми вимагали від користувача ввести адміністраторський пароль. Якщо вимога не виконувалося, зараження не відбувалося. Пізніші модифікації інфікують комп'ютер без введення пароля.

Lenta ru 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua