"Поради медиків: як вберегтися від обмороження"

30 сiчня 2012

ОБЕРЕЖНО, МОРОЗ! У зв’язку з суттєвим зниженням добової температури, можливе почастішання випадків переохолодження та обмороження. Головне управління охорони здоровя закликає киян та гостей столиці дотримуватися основних правил поведінки, які дозволять уникнути шкідливого впливу низьких температур на організм, передає УНН.

«По-перше, спеціалісти рекомендують одягатися тепло. Доречно одягнути кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з речей. Одяг має бути вільним», - йдеться в повідомленні.

Необхідно захищати відкриті ділянки шкіри – вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.

Не завадить мати додатковий одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.

Також спеціалісти підкреслюють – не можна виходити на мороз голодним. Перед виходом на вулицю обов’язково необхідно добре поїсти, краще вживати висококалорійні продукти. Під час тривалого перебування на вулиці вживання їжі також допоможе зігрітися.

Якщо ви проводите цілий день на вулиці, бажано заходити кожні півгодини-годину у тепле приміщення. За можливістю, візьміть з собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

Аби не замерзали кінцівки, варто працювати руками, рухати ногами, щоб посилити кровообіг у замерзаючих судинах. За словами медиків, у холодну погоду важливо не перевтомлюватися. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню.

Спеціалісти нагадують, категорично не можна торкатися металу, як голими руками, так і язиком.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua