"У Карпати – за екстримом і справжніми друзями"

2 грудня 2015

Високі гори й незвідані печери, стрімкі ріки та вражаючі водоспади – Карпати ніби створені для шукачів пригод і гострих відчуттів. Екстремальний відпочинок в останні роки стає дедалі популярнішою послугою для охочих провести вільний час у горах.

Компанії туристів прагнуть не просто проїхатися з комфортом гірським схилом на лижах, покататися на підйомнику чи поїсти гуцульського бануша з грибами, а пережити більш яскраві враження. Скажімо, проїхатися понад урвищами й потоками на гірському велосипеді, побродити таємничими коридорами печер чи сплавитися бурхливими хвилями гірського Черемошу.

Екстремальні види спорту сприймаються як такі, що мають більш високий рівень небезпеки та фізичної напруги. Тому важливо подбати про безпеку та фахову організацію такого відпочинку. Для екстремалів спеціально розроблено професійні тури, їм забезпечать відповідний супровід – фахівці підберуть і компанію однодумів, і спорядження, і оптимальний маршрут. 

Перелік видів екстремального спорту, доступних в Карпатах, постійно розширюється: від мотокросу до перегонів на джипах, від спелеотуризму до скелелазіння, від альпінізму до парапланеризму. Надзвичайно приємні враження від Карпат і дивовижні спогади про пережиті пригоди і підкорені вершиний й хвилі залишаться з вами на все життя.

Рафтинг – це вид екстремального спорту, швидкісний сплав гірською річкою через пороги на надувному човні (рафті), плоті або на байдарці.

Пради мандрівникам-екстремалам

♦При хорошій організації такий відпочинок відносно недорогий. Особливо якщо не гнатися за дорогим спордяженням, а робити наголос на тому, щоб побачити якомога більше гарних куточків природи.

♦Реально оцініть своє здоров’я, вік та фізичну підготовку. Вархуйте це, складаючи маршрут і розраховуючи навантаження.

♦Зимові гори вражають більше своєю величчю, білими вершинами й неймовірним повітрям – однак і витривалості мандрівникові знадобиться більше, ніж улітку.

♦Якщо ви новачок, у гірську мандрівку варто вирушити із досвідченою компанією чи гідом, хто здатен орієнтуватися на місцевості. Добре, якщо маршут обрано так, що за непередбачених обставин є можливість його скоротити.

♦У підборі спорядження головне – якісне взуття з товстою підошвою, а також хороший наплічник. Якщо він розподіляє вантаж правильно, ваші плечі не втомлюватимуться і ви почуватиметеся комфортно в поході.

♦Трекінгові палиці – річ незамінна як взимку, так і влітку. Вони на зразок лижних, однак легші, дозволяють почуватися зручніше під час ходи й уникати травм. Окрім того, такі палиці cуттєво розвантажують ноги.

♦Похід – краща нагода перевірити стосунки на міцність – чи то з нареченою, чи з другом, чи з діловим партнером. В екстремальних умовах виявляється справжній характер людини, без нашарувань і уявних «понтів». Серед гірських вершин ви побачите реальну вдачу, як на долоні. Кірм того, похід – найкраща нагода зблизитися з рідними людьми, знайти час для теплого щирого спілкування.

Зоя МУДРИК
для «Урядового кур'єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua