"Порятують розвантажувальні дні"

26 грудня 2013

Новорічні застілля для більшості українців — це таке собі випробування на витривалість організму. А все тому, що святкувати ми звикли «на повну». Вже зараз господині активно обговорюють меню. В результаті в новорічну ніч ми гарно святкуємо і добре переїдаємо.

Проте дієтологи радять трохи уважніше ставитися до свого здоров’я, а обираючи страви, не забувати, що їжа має бути не лише смачною, а й корисною. В ідеалі до цієї відповідальної ночі варто підготувати свій організм заздалегідь.

Кожному свій рецепт

Для більшості українців 1 січня — день року, якого не існує. Власне, він і запам’ятовується не всім: у кращому разі людина відсипається, в гіршому — шукає п’ятий кут і ковтає жменями пігулки. Особливо це стосується тих, хто безвідповідально підійшов до святкування: пив і їв, забувши про почуття міри.

Щоб такого не трапилося, дієтологи радять напередодні свят влаштувати одноденний відпочинок для свого організму. Такий собі розвантажувальний день. Проте «розвантажуватися» потрібно правильно. Тобто не варто зовсім відмовлятись від їжі, а споживати лише корисні продукти. Наприклад, їсти білий м’який сир, пісне м’ясо, рибу, овочі, яблука, курагу, пити  кефір, воду, зелений чай. У такі дні бажано вживати несолоні страви, а ось пити стільки, скільки забажається. Протягом дня їсти потрібно п’ять разів. Щоправда, як саме розвантажуватися, слід вирішувати індивідуально.

Так, ті хто страждає на хронічні закрепи, протягом розвантажувального дня повинні з’їдати приблизно півтора кілограма кисло-солодких яблук (можна дрібно натертих або печених), ківі. Загалом таке низькокалорійне розвантажування підійде майже всім, хто хоче не лише заспокоїти травну систему, а й схуднути. Варто врахувати,  що цей вид розвантажування підходить лише тим, у кого немає проблем із травленням, особливо підвищеної кислотності шлунка.

— Тим, хто має проблеми з обміном холестерину, підійде розвантаження організму за допомогою огірків, — радить лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Для цього потрібно взяти півтора кілограма добре помитих огірків і почистити шкірку, адже виросли вони не на ∂рунті, а на гідропоніці. І їсти очищені овочі протягом дня. Вийде такий собі огірковий день. Цей овоч корисний тим, що в ньому є тартронова кислота, яка сповільнює відкладення жирових запасів. Крім того, в огірках багато води і дуже мало калорій. Також вони є джерелом харчових волокон, які зв’язують та виводять з кишківника надлишок жирних кислот, холестерину і токсичних продуктів.

Універсальні «розвантажувальники» — кефір та білий сир. Ці продукти для розвантаження підійдуть навіть тим, у кого періодично виникають проблеми з органами травлення. Проте ці продукти мають бути низької жирності. Літр-півтора кефіру, наріне, ацидофіліну, симбівіту чи 500 грамів білого м’якого сиру на день допоможуть очистити організм перед святами.

Тим, хто й дня не може прожити без шматочка м’яса, дієтологи радять взяти 400 грамів відвареної нежирної кролятини, телятини, індичатини чи курятини. Їх потрібно розділити на 4—5 частин. Ідеальним гарніром до м’яса будуть сирі або варені овочі — салат, помідори, капуста. Також овочі можна їсти між м’ясними перекусами: вони низькокалорійні і не зашкодять розвантаженню. Такі дні бажано робити не лише раз на рік, напередодні свят, а раз на тиждень. Дуже корисно використовувати продукти, багаті розчинними та нерозчинними харчовими волокнами, які завдяки цьому мають очищувальні (детоксичні) властивості: насіння льону та подорожника (краще у меленому вигляді), вівсяні та пшеничні висівки. Тож неповну столову ложку меленого насіння чи висівок (або суміші) можна додавати до склянки теплої води, несолодкого узвару або кисломолочного напою. Але потрібно пам’ятати, що харчові волокна мають сильні поглинальні властивості, тому потрібно більше пити рідини, щоб запобігти закрепам. Щодо напоїв, то пити в розвантажувальні дні потрібно воду, в яку можна додати нарізаний тонкими кружальцями лимон, несолодкий узвар, настій шипшини, каву з молоком без цукру, неміцний зелений та чорний чай.

Після одного такого розвантаження об’єм шлунка зменшиться, і наступного дня буде легше втриматися від переїдання під час застілля. 

Майонезу — ні, олії — так

Налаштувавши організм на святкове застілля, не менш відповідально потрібно підійти і до вибору самих новорічних страв.

— На столі мають переважати страви, приготовані самою господинею. В цьому разі ви точно знатимете, які інгредієнти входять до складу салату, і будете впевнені в його свіжості, — зазначає головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Також бажано уникати ковбас і менше їсти солодощів. І, звісно, потрібно споживати більше рослинної їжі, наприклад овочів, фруктів. Навіть попри те, що вони ростуть у теплицях. Хочу нагадати, що овочі та фрукти корисні в будь-якому вигляді — сирі, консервовані, квашені. Щодо безпеки свіжих овочів, то тут теж не варто непокоїтися, оскільки все контролюється. Із білкової їжі бажано обирати м’ясо птиці та рибу і споживати менше жирного м’яса. Потрібно їсти не дуже солоні страви. Якомога менше додавати до їжі кетчупів, майонезів, натомість заправляти салати оліями (соняшниковою, кукурудзяною, оливковою).

Ще одна порада від дієтологів: не смажити м’ясо на пательні, а тушкувати, варити, запікати. Щодо риби, то краще обирати морську. Це може бути оселедець, тюлька, хек, камбала — вона коштує недорого, але дуже корисна для організму. Натомість бажано уникати копченостей, адже їх здебільшого готують за допомогою хімічних речовин, тому користі організму вони не додадуть.

І головне — не переїдати. Для цього час від часу просто необхідно виходити з-за столу потанцювати, поспілкуватися з друзями.

Ще один важливий нюанс: їжа має бути свіжою. Не варто 31 грудня готувати страв стільки, щоб потім ще тиждень їсти. Адже салати, заправлені майонезами, не бажано споживати вже наступного дня. Не кажу вже про весь святковий тиждень. Не варто купувати готові страви в кулінаріях супермаркетів. Неодноразові перевірки доводили, що їжа, яку там продають, не завжди безпечна. В кращому разі салат буде сьогодні приготований, але з інгредієнтів, у яких минув термін придатності.

Тож готуємо самі й споживаємо помірно, тоді й 1 січня буде одним із найкращих днів року. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua